Top menu

Hemelse diamanten

Zou er een foto bestaan waarop Gabrielle Chanel (1983 -1971) niet is behangen met sieraden? ‘Coco’ Chanel had een zwak voor bling, en pronkte er graag mee. Schaamteloos combineerde ze peperdure stukken met ‘waardeloze’ costume jewelry, sieraden gemaakt van onedele materialen zoals geslepen glas en metaal.

In 1924, ruim tien jaar nadat ze in de Noord-Franse badplaats Deauville haar eerste winkel opent, verkoopt ze ellenlange lange (nep) parelsnoeren. In 1932, Chanel is dan al een invloedrijke couturier met een bloeiend modehuis aan de Parijse rue Cambon, waar de winkel nog altijd is gevestigd, ontwerpt ze op verzoek van het Internationale Diamantgilde een collectie juwelen: Bijoux de Diamants. Doel is het promoten van de flonkerende stenen na de financiële crash van 1929.

Het is dringen voor de tijdelijke tentoonstelling Bijoux de Diamants in een kamer met balzaal-afmetingen in Chanels woonhuis aan de Faubourg Saint-Honoré. De kostbaarheden, in totaal dertig broches, colliers, ringen, oorbellen en zelfs een tiara, worden getoond op stijlvolle mannequins van was, gekleed in Chanel avondcouture. Ringen met sterren, kettingen met kometen, oorbellen met maantjes. Chanel plukt de inspiratie uit de hemel. Innovatief is het ontbreken van sluitingen – Chanel verfoeit die onpraktische friemeldingen. De meeste kettingen hebben open uiteinden, zoals ook het inmiddels beroemde collier Comète met een sprankelende ster aan een uiteinde die nonchalant om de hals zwiept.

Na Chanels succesvolle diamantenshow worden op één na, de Comète-broche, alle sieraden ontmanteld door de edele stenen uit hun platina setting te halen.

Tachtig jaar na het succes van Bijoux de Diamants lanceert modehuis Chanel “1932” een tachtigdelige haute-joaillerielijn geïnspireerd op de beroemde sterrenstelselcollectie. Toegevoegd zijn sieraden met een diamanten leeuw, het sterrenbeeld van Chanel.

De collectie bevat ook “Etoile filante” een herinterpretatie van het befaamde Comète collier met een achttien karaats diamant gezet in het hart van de ster. Prijzen op aanvraag. Kerst komt in zicht, dus dat wordt flink sparen.

Eerder gepubliceerd in Fd. Persoonlijk

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.