Top menu

MoBa 13: adelaarsblik of kippenpoot

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is het beeldmerk onthuld van de vijfde editie van de Arnhem Mode Biënnale, in 2005 opgericht door Piet Paris. Niets mag meer doen denken aan de vorige edities. De nieuwe naam van het mode-evenement is nu MoBa. In dit artikel verklaart Lidewij Edelkoort, de nieuwe artistiek directeur de naam, en ze ontvouwt haar plannen omtrent MoBa 13 dat als thema heeft Fetishism in Fashion.

Lees hier over Edelkoorts plannen http://www.independentfashiondaily.com/5311/moba-13-edelkoort-verovert-modestad-arnhem-met-brainstorm/

Het beeldmerk van de Biënnale is een foto van Marcel van der Vlugt en sluit aan bij het thema. Binnenkort hangt de foto overal in Arnhem. Waar moeten de Arnhemmers de komende maanden naar kijken?

Wat ze zien is:

Een foto met het hoofd van iemand met warrig blond haar en een masker. Het rechteroog trekt de aandacht, maar wat nog meer de aandacht trekt is de kippenpoot links.

Wat ze hiervan zouden kunnen denken:

Wie maakt wie hier belachelijk. Wat heeft dit met mode te maken, waarom zo  moeilijk doen met een dode kip? Heeft ze een klap van de molenwiek of een draai om de oren met een kip gehad?

En dan lopen ze leeg over kunst, en verspilling van subsidiegeld.

Wat zou een Arnhemmer met een beetje meer modegevoel hier van kunnen denken:

Hmmm. Best wel een spannend plaatje. Aan die combinatie van een vlijmscherpe klauw, een kwetsbaar oog en stevig bruin leer kleeft een sm-luchtje. Dat leren masker is best een beetje fetish. Hé, het thema van de biënnale.

Waarover geen Arnhemmer zich over zou mogen verbazen:

Dat dit het subtiele begin is van een serie fotobeelden waarbij de schellen ons geleidelijk van de ogen zullen vallen. Want zijn het wel kippenpoten, zijn ze daar niet een beetje te fors voor. Is het wapen van Arnhem geen adelaar en laten ze daar bij elke voetbalwedstrijd van hun club Vitesse niet eentje door het stadion vliegen.

Wacht maar: voor je weet heeft dankzij Lidewij Edelkoort iedereen het over de Modebiënnale, pardon MoBa 13, die met een adelaarsblik de mode overziet en Arnhem als de modestad van Nederland op de kaart zet.

Of was een adelaar te duur en kijken we wel naar een kippenpootje.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.