Top menu

Instinkertje bij Grès in Antwerpen

In het Mode Museum Antwerpen (Momu) is nu te zien Madame Grès: Sculpturale Mode. De tentoonstelling is afgeleid van de gelauwerde Grès-tentoonstelling die vorig jaar plaatsvond in Parijs.

Het zou niet eerlijk zijn de Antwerpse editie te vergelijken met de Parijse, alleen al omdat daar het oeuvre van Grès werd geëxposeerd in een museum vol beeldhouwkunst. Een geniaal idee, vooral als je weet dat de scherpgeplooide jurken van Madame Grès er uitzagen als beeldhouwwerken en dat de Française, die in 1993 overleed, liever beeldhouwer had willen worden.

Betekent dit dat de Grès-expositie in Antwerpen minder de moeite waard is? Nee! Zeker niet. Anders dan in Parijs worden in Antwerpen de ingenieuze Grès ontwerpen gecombineerd met die van hedendaagse ontwerpers, onder wie Jean Paul Gaultier, Haider Ackermann en Yohji Yamamoto. Sommige ontwerpers gaan in hun verering wel erg ver. Ik zou toch werkelijk zweren dat een sierlijke lange fris gele japon een echte Grès was. Het blijkt een gloednieuwe Lanvin!

“Ja, dat is een instinkertje”,  lacht Olivier Saillard, curator van de tentoonstelling in Parijs en directeur van het wegens renovatie gesloten Parijse modemuseum Galliera. Met zijn goed ontvangen tentoonstelling vestigde hij in de museumwereld in één klap zijn naam als curator. “Alber Elbaz vond de tentoonstelling in Parijs geweldig en bezocht het museum verschillende malen.”

Ook Saillard beaamt dat de tentoonstelling in Parijs en in Antwerpen niet met elkaar zijn te vergelijken. Dat in Antwerpen de Grèsjes naast hedendaagse mode staan,  vindt hij “erg leuk”. “Ik had het zo ook wel willen doen, ruimtegebrek maakte dit onmogelijk.”

Overigens staan de ontwerpen van eigen eigentijdse ontwerpen tentoongesteld op zwarte kubussen, maar wie let daar nou op als je oog wordt getrokken door al die prachtige jurken die zo vernuftig zijn gedrapeerd dat zelfs professionals zich afvragen hoe Grès sommige draperietjes voor elkaar heeft gekregen, vaak zonder dat er een naad te zien is.

Kijk en oordeel zelf Madame Grès: Sculpturale Mode. Tot en met 10 februari 2013. www.momu.be

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.