Top menu

Allemaal voor de show

Acht minuten, niet veel langer duurt een gemiddelde modeshow. Bizar kort, als je denkt aan de vier maanden werk die hieraan voorafgaan: het ontwerpen van zo’n tachtig looks, het casten van modellen, ontwerpen van make-up en decor, het maken van schoenen en tassen, het vinden van een locatie, het samenstellen van de soundtrack. En dit twee keer per jaar. Je zou kunnen concluderen: ze zijn gek daar in Parijs, Londen, Milaan en New York. Internationaal draait dit dwingende modesysteem sinds de jaren tachtig op volle toeren, en niemand kwam tot nu toe in opstand.

Begin september vond de eerste show plaats in New York en vorige week sloot Parijs, na een maand nieuwe zomermode, de modekalender af. En klinkt het niet romantisch? Journalist reist naar wereldsteden als Parijs en Milaan, ziet de een na de andere show, laat zich fêteren op modefeestjes en exclusieve lanceringen van weer een nieuwe schoen, tas of parfum.

Een modecircus, zo wordt het vaak denigrerend genoemd. Dat klopt in zoverre dat er voor de modejournalist nogal wat kunst-en-vliegwerk aan te pas komt om uitnodigingen te ontvangen.

Accreditaties zijn voorwaarde, en die worden in Parijs verstrekt door de strenge Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode, een keurmerkinstelling waar de showende modemerken zijn aangesloten. Echter, voor de Nederlandse modejournalisten is zo’n accreditatie, die je krijgt op basis van de titel waar je voor schrijft, publicaties en een bedrag van dertig euro, geen garantie voor toegang tot de belangrijkste shows zoals die van Yves Saint Laurent en Balenciaga.

Maar geen uitnodiging, geen paniek. Zint het een almachtige pr-dame of heer van een belangrijke modehuis, dan mag de collectie een dag later alsnog worden bekeken, op de hanger in een showroom. Die recensie komt dus wel.

Na al die moeite zou je denken: zes maanden rust. Maar het gekke is dat vrijwel alle modemerken twee maanden na de halfjaarlijkse collectie alweer een tussencollectie presenteren. Deze zogenaamde kleine resortcollecties (komt voort uit de schreeuwende vraag naar wéér verse mode) worden verspreid via foto’s en hangen in showrooms. Ergens maar goed ook, want twee wereldtournees per jaar is meer dan genoeg voor het modecircus.

 

Foto genomen vlak voor de Chanelshow in het Grand Palais

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.