Top menu

Caro Emerald opent zingend expositie Fifties mode

Met een exclusief optreden opende Caro Emerald zaterdagavond de expositie Fabulous Fifties-Fabulous Fashion in Gemeentemuseum Den Haag. Toen de zangeres hoorde over de expositie bood ze als fan van de jaren vijftig spontaan aan ‘iets’ te willen doen. Het werd zingen, en dat deed ze natuurlijk hartstikke voortreffelijk.

Caro – gekleed in een champagne kleurige top van kant en uitstaande rok, goudkleurig tiara in haar knotje –  zong begeleid door drums, contrabas en piano nieuw materiaal van de cd waar ze nog druk aan werkt. Filmen en foto’s maken was dan ook strikt verboden.

Het wordt een cd geïnspireerd op de Parijse modewereld, verklapte ze nog, en een van de twee spiksplinternieuwe songs was een tragisch en hoekig nummer Paris – met prachtig ritmisch pianospel – geïnspireerd op de bij een breed publiek onbekende Madame Grès, de Française die vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw tot een paar jaar voor haar dood in 1993, niets anders deed dan in eenzaamheid de meest ingenieuze geplooide jurken mouleren.

Na het mini-optreden schopte Emerald haar pumps uit en liep relaxed op kousen een rondje over de tentoonstelling. Ik wilde toch even weten hoe ze nou was gekomen op Madame Grès. Emerald vertelde dat ze voor een nummer ‘een haakje, een verhaal’ zocht, en via internet terecht was gekomen op Madame Grès. De expositie in Antwerpen  – Madame Grès – Sculpturale Mode – wilde ze dan ook nog graag zien, tenminste – als ze de tijd had. Moet lukken de prachtige tentoonstelling duurt tot 10 februari 2013 www.momu.be

Maar waarom, vroeg ik me af, draagt Caro dan geen gedrapeerde jurk? Emerald had het idee dat heel veel plooien haar figuur geen goed zou doen. Ach welnee, antwoordde ik. In een goed (schuin) geplooide jurk ziet iedere vrouw eruit als een Griekse godin.

En morgen allemaal naar Fabulous Fifties-Fabulous Fashion, een romantische expositie met wolken tule, veel suikerzoete kleurtjes, twinsets en moderne Prada’s, Diors maar ook confectiemode uit de jaren vijftig van Peek & Cloppenburg. Een rijk modeverleden als grote inspiratiebron voor veel hedendaagse ontwerpers.

Meer weten over Madame Grès: http://www.independentfashiondaily.com/44/soepele-plooien-tussen-stenen-beelden/

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.