Top menu

Slimane en Simons in keiharde competitie

Wordt de zomer van 2013 net zo kleurrijk als de afgelopen zomer? Eigenlijk interesseert het de deze week in Parijs verzamelde mode-incrowd geen ene bal.

Dé vraag is: wie brengt met een verpletterende show het verwende modepubliek meer in extase? Is dat de Belg Raf Simons (44), in april aangesteld bij Dior als hoofdontwerper, of is het de Fransman Hedi Slimane (44), sinds maart aan de slag bij het even legendarisch Yves Saint Laurent.

Yves Saint Laurent heet tegenwoordig: Saint Laurent Paris (SLP). De naamsverandering (die niet geldt voor cosmetica en parfums) was de eerste actie van de eigenzinnige Slimane, een mediaschuwe slungel die overigens nog nooit een vrouwencollectie heeft ontworpen. Nou eentje dan, eind juni toonde hij een SLP-overgangscollectietje aan de belangrijkste inkopers. Uitgelekte ontwerpen tonen getailleerde smokings, gebaseerd op de YSL-klassiekers. Niks schokkends dus.

Vanavond is het grote moment waarop Slimane laat zien wat hij met de traditie van Yves Saint Laurent van plan is.

Wat Raf Simons van het door de affaire-Galliano geplaagde Dior wist te maken is sinds vrijdagavond bekend. De show opende met een ingetogen versie van het klassieke Bar-jasje met ‘bolle heupen’. Die werd niet gecombineerd met de wijde driekwart-lange rok, bekend als de New Look, waarmee Christian Dior in 1947 doorbrak, maar met een rechtgesneden pantalon. Speelser waren ‘gekortwiekte’ baljurkjes van iriserende stoffen waaronder kleine zwarte shorts piepten. Jasvariaties geïnspireerd op Diors beroemde wijduitstaande A-lijn, uitgevoerd in grijze wol deden gedateerd aan.

Simons nieuwe look voor Dior was al met al van een verantwoorde schoonheid en perfectie, al bleef de extase uit.

Slimane versus Simons. Wie showt de ‘beste’ prêt-à-portercollectie? Voor het eerst sinds jaren is er weer sprake van een harde competitie in de mode. Niet alleen wat ontwerpers betreft, maar ook de twee beursgenoteerde luxegroepen die Slimane (PPR) en Simons (LVMH Moët Hennessy, Louis Vuitton) hebben aangenomen, houden elkaars verrichtingen in de gaten. Al zou je kunnen stellen dat beide luxe-imperia al winnaars zijn en kunnen rekenen op een miljoenenomzet, want Simons en Slimane behoren allebei tot de absolute modetop. Hedi Slimane bewees dat al met zijn verfrissende visie op mannenmode als ontwerper voor Dior Homme (van 2001 tot 2007) met het nieuwe slank gesneden mannenpak met smalle revers. Raf Simons herdefinieerde het Jil Sanderlabel dat hij sinds 2005 leidde met zoals het op het zijn Vlaams zo mooi heet ‘uitgepuurde’ minimalistische, beeldschone mode. Die lijn zet hij na zijn overstap nu voort bij Christian Dior.

Of het nu kwam vanwege de Simons-Slimane battle, maar sommige modehuizen presteerden sterker dan voorheen. Alber Elbaz, dit jaar tien jaar in dienst bij Lanvin, vond zichzelf opnieuw uit. Elbaz leunt al een tijdje zwaar op zijn oude succesnummers: knap gedrapeerde cocktailjurkjes met een overdosis fijne strikken. Elbaz ‘nieuwe’ voorstellen zijn stukken eigentijdser, rauwer maar met de chique Franse twist. Elbaz had trouwens wel ‘gespiekt’ bij Balenciaga en zich laten inspireren door het vierkante boxy Ghesquière-silhouet met grafische vlakverdeling. Elbaz maakte dat wel iets speelser, met bijvoorbeeld geplooide pofmouwtjes in een kort smokingjasje. Een simpele rechtvallende zwarte smokingjurk met satijnen smokingrevers was ook een leuke vondst. Best kitsch en kinderachtig – maar het werkte –  waren een aantal rechtvallende jurken met trompe-l’oeil-afbeeldingen van Griekse torso’s ‘geprojecteerd’ op het vrouwenlichaam dat dan onder dat jurkje zat. Het mouwloze colbert, dat al bij veel meer ontwerpers te zien was en de grote hit van zomer 2013 gaat worden, kwam ook bij Lanvin voorbij.

Bij Viktor & Rolf daalden zaterdagmiddag vanuit een antieke spiegel modellen neer met golvend haar. Ze droegen overwegend lange sierlijk geplisseerde avondjurken in lila, babyblauw, zalm. De pastels werden gecombineerd met contrasterend zwart en wit en een overvloed aan zilver. Een zwart glimmend motorjack met een geplisseerd schootje doorbrak de zoete schijn. Letterlijk oogverblindend was een witte lichaamsvolgende avondjurk met van boven tot onder strikken van spiegels. “Clean Glamour” diende als inspiratie, vertelde Viktor Snoeren backstage.

Glim en glans is een tendens, niet alleen bij Viktor & Rolf, Lanvin en Dior, maar ook bij het immens populaire Céline. Of deze trend wordt bevestigd, en wie de winnaar wordt van de designer-battle, weten we vanavond als Hedi Slimane showt. Maar vlak ook Karl Lagerfeld voor Chanel nog niet uit, hij is morgenvroeg aan de beurt.

Eerder gepubliceerd in Het Parool. Lees woensdag hoe de battle afloopt.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.