Top menu

Stijlicoon Carine

Modeontwerper Tom Ford noemt haar “de chicste en inspirerendste vrouw” die hij kent. Ze is de muze van Givenchy’s Riccardo Tisci en van Karl Lagerfeld, waar ze vaak mee samenwerkt. Carine Roitfeld – nog een paar daagjes –  dan is ze achtenvijftig, is na haar afscheid van de Franse Vogue hotter dan ooit. Deze week verschijnt het eerste nummer van haar nieuwe modeglossy CR Fashion-Book en sinds vorige week is de exclusieve cosmetica-lijn te koop die ze ontwierp voor M.A.C.

Carine Roitfeld, zware wenkbrauwen en smokey eyes die deels verborgen gaan achter rechtvallend haar, wordt een jaar of vijf geleden wereldwijd bekend dankzij de explosie van streetstyle blogs: bloggers die personalities fotograferen tijdens fashionweeks. Sindsdien heeft de Roitfeldmania een hoge vlucht genomen met als hoogtepunt de site iwanttobearoitfeld.com waarop alle bezigheiden van Roitfeld en haar twee volwassen kinderen Julia en Vladimir zijn te volgen. In Frankrijk vullen de Roitfeldjes regelmatig de roddelkolommen.

De jongensachtige Carine Roitfeld werkt vanaf haar zestiende als model. Topmodel is ze beslist niet, maar door het modellenwerk krijgt de Française wel een voet tussen de deur in de modewereld. Na een korte modellencarrière gaat ze freelancen als stylist voor de Franse Elle, en later de Glamour. Met fotograaf Mario Testino schudt ze de modewereld op met erotisch geladen producties voor onder ander Gucci die worden beschouwd als ‘pornochic’. Zelf noemt ze het liever ‘erotische chic’.

In 2001 stelt uitgever Condé Nast haar aan als hoofdredactrice van de Franse Vogue om de verkoopcijfers op te krikken. Na tien jaar kondigt Roitfeld haar Vogue-vertrek aan, omdat de uitgever tegen haar zin een nieuwe – commerciëlere – koers zou willen varen. Roitfeld lanceert in oktober 2011 Carine Roitfeld Irreverent, een bestseller, genoemd naar het woord dat van toepassing is op de stylist. “Ik houd er van om grenzen te verleggen. Ik ben schaamteloos.” Of ze dit ook is in haar eerste eigen modemagazine, is nog afwachten. Onderscheidend, ook wat betreft de vormgeving, is in ieder geval haar 23-delige M.A.C. make-uplijn inclusief tools voor zwoele smokey eyes à la Roitfeld, en sterretjes-sjabloontjes om de huid mee te versieren. Tot 4 oktober in de M.A.C. winkels en op www.mac.com Vandaag in de PS bijlage van Het Financieele Dagblad.


Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.