Top menu

Vogue Fashion’s Night Out: allemaal op de foto met Viktor & Rolf

“Oooh!” Wiebelend slaakt een jong meisje een kreetje. Ze maakt haar debuut op een mini-catwalkje op twintig centimeter hoge plateauschoenen van Jan Taminiau, de couturier  ondersteund haar.

Stuntelen op designerschoenen, meemaken hoe Iris van Herpen een video op neemt, op de foto met Viktor & Rolf. Om half zeven vond gisterenavond in de Bijenkorf met een modeshow de kick-off plaats van de eerste Nederlandse editie van Vogue Fashion’s Night Out (FNO).

In New York, Parijs en Londen en nog zeventien landen waar Vogue verschijnt, is FNO een jaarlijks gekkenhuis. Luxelabels als Chanel en Michael Kors verkopen limited editions, beroemde modeontwerpers zijn even aanspreekbaar voor het volk. In Parijs veroorzaakte Karl Lagerfeld een oploop. In het New Yorkse warenhuis Barneys was het dringen voor Victoria Beckham en Anna Wintour, de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue die in 2009 FNO initieerde om na de kredietcrisis de mode-retailers een hart onder riem te steken. En natuurlijk, met zo’n feestje laat je als modetitel even flink van je horen. “Als modeglossy kun je je tegenwoordig niet veroorloven om alleen in maar in de schappen liggen. Als brand moet je leven,’ zegt Vogue hoofdredactrice Karin Swerink. In 2006, toen ze werkte voor Glamour, bedacht ze met haar team de mediagenieke Glamour Stilleto Run.

In de PC haakten ruim zeventig winkels waaronder Oger, Gucci, Burberry en boekenzaak Taschen, zich graag aan bij FNO, vertelt Swerink buiten voor de tijdelijke Vogue-winkel in de PC. Binnen vliegen papieren Vogue-tasjes (€ 16) inclusief spulletjes met het iconische logo over de toonbank. Als er lekker wordt gekocht is dat mooi meegenomen, maar het is niet het doel van FNO. “Het gaat om het ‘vieren van de mode zegt Swerink’. ‘Ja,‘ beaamt ze,“dat klinkt als een cliché, maar het is móói toch. Mensen zien nieuwe collecties, ze komen in winkels waar ze normaal niet snel binnenstappen.” En daar is geen woord aan gelogen. Dominique Roos (18) uit Zeewolde kijkt haar ogen uit in de Louis Vuitton winkel. Ze is verbaasd over het ‘warme onthaal’. “Gaspachootje?” Wat is dat? Eigenlijk heeft Roos haast, ze wil op de foto met ‘de modelegendes van Nederland’, Viktor & Rolf, in het restaurant van het Stedelijk Museum. Het is de hit van de avond. Bij de restaurantingang aan de Van Baerlestraat staat om zeven uur al een rij. Het duo arriveert tegen achten. Waarom ze mee doen aan FNO? “Omdat we het leuk vinden dat er nu een Vogue in Nederland bestaat, zegt Rolf. “Dat vieren we vanavond.”Natuurlijk. De rij is gemêleerd met de bont uitgedoste Petra Heyboer, hippe homo’s, kinderen, zenuwachtige vriendinnen en het showbizzduo Geer en Goor. Tot lichtelijke ontzetting van Viktor & Rolf. Kennelijk geïntimideerd door het serieuze modeduo gedragen de twee grapjurken zich keurig. Foto klaar. Volgende. Het aandenken, een glanzende een grote foto, rolt later uit de printer die de drukte al snel niet meer aan kan.

Om half tien wordt er in de autovrije PC ouderwets geflaneerd en gedronken, veel winkels huurden een DJ in. Ruim zeventig modefeestjes zijn aan de gang. In de Bijenkorf is het tegen tienen vooral druk op de derde etage. Daar heeft Jan Taminiau inmiddels ontelbare keren dezelfde vragen beantwoord: “Hoe duur zijn die schoenen? (7000 tot 8000 euro). “Wie koopt die dan?” (Lady Gaga en Beyoncé) “Oh.”. Avelon ontwerper Erik Frenken heeft bijna driehonderd Vogue-shirtjes gecustomized en verkocht. Iris van Herpen heeft zich even verschanst achter een pilaar. Even bijkomen van alle drukte. “Het lukt hier wel met het vieren van de mode” merkt ze lachend op.

Vandaag in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.