Top menu

Prada in Den Haag op Fabulous Fifties

Zo’n vijf maanden geleden vroeg Madelief Hohé of ik een ingang had bij Prada, ze wilde graag enkele stukken lenen voor de tentoonstelling Fabulous Fifties – Fabulous Fashion die opent op 6 oktober. Ze had zelf ook al geprobeerd om contact leggen, maar raakte verdwaald binnen het Prada bolwerk. Het juiste mailadres deed wonderen.

Wat fijn Madelief dat het is gelukt

Ik ben ook erg blij met de selectie, allemaal Prada’s uit mijn eerste keuslijstje, zowel vrouwen- als mannenmode. Het akkoord kwam vorige week donderdag, en eerlijk is eerlijk, áls ze dan meedoen, doen ze het met negen geweldige looks gelijk ook goed!

Wordt Prada ook aangekocht door het museum denk je?

Als het binnen is ga ik het wel voorstellen, maar ik weet niet of ik het er door krijg gezien alle bezuinigingen. Ik wil de stukken ook eerst even echt zien, om een goede keuze te kunnen maken.

En weet je al hoe de opstelling wordt, en wat is er nog meer te zien?

Prada krijgt een eigen zaal, verder staan er topstukken van Balenciaga, Dior, Givenchy gedragen door Audrey. We hebben drip & dry jurken afgeleid van de New Look. Naast schitterende haute couture, droomjurken, trouwjaponnen, hoeden en maatpakken, worden ook rebelse jeugdkleding, een Amerikaans spijkerjasje en nylon overhemden getoond. Grote contrasten, die goed zichtbaar zijn in de tentoonstelling.

De kracht van de tentoonstelling is dat we via verschillende verhaallijnen – ook kunst en vormgeving – in het hele museum vertellen. We laten niet alleen de ‘spruitjeskant’ zien, maar ook niet alleen de glamourkant van de jaren vijftig, we tonen ook de jonge vernieuwende kant met auto’s in straatbeeld, en iets nieuws als wasmachines.

De hele maatschappij was zich toen eigenlijk aan het voorbereiden op het los komen van de jaren vijftig. Het is altijd de avant-garde die daar mee bezig is. Het hele blije, dat is leuk om te laten zien.

Fabulous Fifties – Fabulous Fashion 6 oktober 2012 t/m 3 februari 2013.

Gemeentemuseum Den Haag. www.gemeentemuseum.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.