Top menu

Vogue Fashion’s Night Out vergeet ook de boekenliefhebbers niet

Donderdag barst Vogue’s eerste Fashion Night Out los, natuurlijk met ladingen mode, maar ook boeken ontbreken niet. Van Taschen. Wie heeft er van deze Duitse uitgeverij niet een modeboek in de kast? Benedikt Taschen begon in 1980 als achttienjarige met het uitgeven van zijn eigen stripboeken. Een dikke dertig jaar later is er van een stripboekenuitgeverij weinig terecht gekomen, het assortiment aan kunstboeken van Taschen is echter enorm. Van fetisjistische pornografie tot Leonardo Da Vinci en alles wat daar tussenin zit.

Johan Bak is de manager van de Taschen-winkel in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. “Mensen vragen me wel eens wat heeft een boekenwinkel die ook nog eens bekend staat om goedkope boeken nou te zoeken in de P.C.”

En wat zeg je dan tegen die mensen?

Dat we hier boeken verkopen tussen de 10 en 10.000 euro. We verkopen luxueuze kunstboeken. Hele speciale uitgaven. Alle veertien winkels van Taschen zijn flagshipstores en ingericht als galerie. We verkopen eigenlijk kunst. Het fotoboek van Helmut Newton bijvoorbeeld is bijna één meter hoog en kost 10.000 euro. Wereldwijd zijn er nog 115 exemplaren verkrijgbaar. Daar halen we ons bestaansrecht ook uit. Want onze producten kun je ook bij andere boekenwinkels kopen. Daarom moet een Taschen-winkel een beleving zijn voor de bezoeker met collectors editions en art editions en gesigneerde boeken waar soms ook eerste druk fotoprints bij komen. De boeken hebben soms een oplage van honderd stuks. Het gaat verder dan een simpel boek.

Hoe ver gaat het?

Binnenkort komt een nieuw boek uit van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki. Ik heb op het hoofdkantoor in Keulen het prototype gezien. Hij komt in een bamboedoos en is op Japanse wijze gebundeld. Heel speciaal.

Wat loopt nu heel erg goed?

Greatest Of All Times (GOAT) a tribute to Muhammad Ali loopt heel erg goed. We hebben hier de versie van 4.000 euro, maar ook de Champ’s Edition met een oplage van duizend exemplaren en kost 10.000 euro. Je krijgt er een fotolitho (foto van een kunstwerk) van Jeff Koons bij. Het boek is gesigneerd door Jeff Koons en Muhammad Ali. Het boek is zelfs ingebonden door de hofboekbinder van het Vaticaan. Erg speciaal allemaal dus. Trouwens alle modeboeken lopen als een tierelier.

Naar welke releases kijk je uit?

Ik kijk erg uit naar Araki maar ook naar Pleats Please van Issey Miyaki.

De Araki collector’s edition (3 volumes in 1 box, 600 pagina’s in totaal) kost 750 euro. De beschikbare 845 kopieën zijn gesigneerd door Nobuyoshi zelf.  De art edition kost 2.500 euro. 50 kopieën en daar krijg je een kleurenfoto van Araki bij. www.taschen.com

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.