Top menu

Niet voor de minimalistische modemiep: River Island

River Island doet het volgens mij wel aardig in Nederland, het is altijd knetterdruk bij de Britse keten in de Kalverstraat met shopaholics die als bijen over de accessoireafdeling zwermen. River Island schoenen en tassen zijn dan ook gewild, en zeg maar gerust behoorlijk meer over de top dan die van de goedkopere ketens als H&M, bekend om de minimalistische insteek.

River Island is bepaald geen newbie. In 1948 heet de keten Lewis Seperates, vernoemd naar oprichter Bernard Lewis die in de swinging sixties om aansluiting te vinden bij de hippe Londense mode-scene de labelnaam verandert in Chelsea Girl en zich stort op kleurrijke jonge mode. Chelsea Girl groeit uit tot de eerste Britse modeketen met meer dan zeventig filialen. Met het oog op wereldwijde expansie ‘rebrand’ het merk zich in 1988, voegt mannenmode toe en heet dan River Island. De keten heeft tegenwoordig wereldwijd ruim driehonderd filialen, een baby nog vergeleken bij H&M met zo’n 2600 filialen.

Onlangs werd de kerstcollectie zeer chique onder de aandacht gebracht in een statig grachtenpand aan de Amsterdamse Herengracht waar de laatste twee jaar regelmatig presentaties plaatsvinden. River Island benutte de ruimte volop. Opgesteld achter glas, op antieke consoles, pronkten rijkelijk versierde clutches en extreem hoge zwevende hakken met gouden metallic glans en creepers met hoge plateaus. In de marmeren gang, een hoge stijlkamer en de serre toonden mannequins opgesteld op sokkels de barokke en betaalbare kerstmode.

De kerstcollectie van 2012 staat helemaal in het teken van barok, de grote wintertrend. Je kent het wel, met veel goud, pailletten, borduursels en fluweel. Toch weet River Island er een originele draai aan te geven met net weer andere feestelijke stofbewerkingen. De minimalistische modemiep kan de Britse keten beter mijden, maar doet zichzelf daar wel mee tekort.

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.