Top menu

De mode-memoires van Grace Coddington

Boeken over hoofdredactrices van bekende modebladen als Vogue; je kunt er een gracht mee dempen. Ze verkopen trouwens als een tierelier. Bestsellers zijn Front Row Anna Wintour, een vuistdik boek van biograaf Jerry Oppenheimer over het liefdesleven en de carrière van de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue. Eind vorig jaar verschenen over de hoofdredacteur van Harpers’s Bazaar Glenda Bailey het chique salontafelboek Bazaars Greatest Hits, en de bestseller Irreverent over de hoofdredactrice van de Franse Vogue Carine Roitfeld die tien jaar die modeglossy leidde. De Française loopt tegen de zestig en is als stijlicoon nog steeds een van de meest besproken front row personalities.

Over de legendarische Diana Vreeland (hoofdredactrice van Vogue en Harper’s Bazaar) is een handvol prachtige boeken geschreven, in 1985 publiceerde ze haar autobiografie DV. Vanaf  4 oktober draait in de bioscopen de documentaire Diane Vreeland, the eye has to travel.

Over Vogue’s Grace Coddington verschijnen in oktober haar memoires. De roodharige Coddington is dan wel geen hoofdredacteur, maar creatief directeur wat inhoudt dat ze voor de Amerikaanse Vogue modeshoots bedenkt. Ook bepaalt ze van welke ontwerpers kleding wordt gefotografeerd. In die zin is Coddington minstens zo invloedrijk als haar bazin Anna Wintour, die overigens, het is een publiek geheim, zelf geen letter kan schrijven.

Het wachten is op het eerste boek over het leven van een Nederlandse modehoofdredactrice, maar of zij even turbulente levens leiden als hun illustere buitenlandse collega’s?

Grace Coddington. Uitgever: Random House. € 28. Vanaf november www.abc.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.