Top menu

Weekday kiest Rokin voor flagshipstore

Vrijdag is het zover, dan opent het Zweedse Weekday aan het Amsterdamse Rokin een gigantische winkel. Het onlangs gerenoveerde drie verdiepingen tellende rijksmonument herbergt het hele Weekday assortiment: trendy confectie, zorgvuldig geselecteerde vintage en designermode – voor schappelijke prijzen. Wat begon in 2000 als een tweehandskledingwinkeltje in een buitenwijk van Stockholm is uitgegroeid tot het zoveelste veelbelovende retailconcept uit Scandinavië waar H&M vier jaar geleden een belang in kocht. 

Waarom zetten jullie juist in Amsterdam een flagshipstore neer?
Amsterdam is een echte Weekday city. Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om design en Amsterdam heeft een grote culturele scène op het gebied van muziek, mode en kunst. We denken dat Weekday de stad complimenteert en overeenkomt met de interesses van veel Nederlanders.

In Weekday-winkels ligt de focus duidelijk op het interieur, dat is experimenteel en dynamisch. Hoe ziet de  eerste Nederlandse Weekday-winkel eruit?
Het interieur is ontworpen door architectenbureau Gonzales&Haase (FR/DE). Omdat hun ontwerp voor onze Berlijnse winkel zo goed de toekomst van Weekday symboliseert, hebben we hen opnieuw gevraagd. Het Berlijnse concept is doorontwikkeld met nieuwe elementen en ander meubilair. De mix van simpele, rauwe materialen geeft leuke verrassingen. Ook al gebruiken we hetzelfde interieur in sommige winkels, het wordt persoonlijker door gebruik te maken van het pand. Halen we de pilaar weg of niet? Is die trap het waard om te gebruiken of niet? Maar ook door lokale kunst te presenteren. We verkopen bijvoorbeeld schilderijen van kunstenaars uit de stad.

Weekday verkoopt verschillende lijnen en merken, waaronder een selectie vintage-kleding. Zijn die vele lijnen ook  te koop in Amsterdam?
Ja, de winkel is groot genoeg om ons hele assortiment te presenteren. Hieronder vallen MTWTFSS Weekday en MTWTFSS Weekday collection (de  eerste letters van de weekdagen in het Engels), Weekday Vintage en Weekday collaborations. Maar ook externe merken als Cheap Monday, Back van Ann-Sofie Back, Christophe Lemaire, Cedric Jacquemyn, Rodebjer en Őrjan Andersson.

Het nieuwste project van Weekday Store made is het wekelijkse T-shirt. Printdesigner Annika Berger highlight elke week onderwerpen die ter discussie staan over de hele wereld en dat resulteert in elke week een ander T-shirt dat in alle winkels tegelijk verkrijgbaar is. Ze worden in de winkels geproduceerd door ons personeel dat gebruik maakt van speciale apparatuur.

Weekday heeft onder andere samengewerkt met Bruno Pieters. Kun je al iets vertellen over de komende gast-ontwerpers?
We zijn constant op zoek naar interessante projecten en partners om mee samen te werken. Je kan er van uit gaan dat er in de toekomst leuke dingen aan komen. Tot die tijd zou ik eens kijken naar onze huidige samenwerking met de Deense sieradenontwerpster Sophie Bille Brahe.

De Amsterdamse Weekday opent op 31 augustus.www.weekday.com

Door Martino Bidotti

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.