Top menu

Slim en crisisbestendig

De mode ligt op zijn gat. Zo dat is eruit. De markt zit op slot. De overlevenden zijn de Chanels, Armani’s, Hermèssen: luxelabels die miljoenen spenderen aan marketing en op elke luxe straathoek te koop zijn. Met prachtige advertenties overtuigen ze ons dat het onmogelijk is te leven zonder de klassieke Hermès Birkin-tas, Chanel parfums, of Armani-zonnebril.

Op de recent gehouden Amsterdam Fashion Week showden er maar liefst zo’n twintig nieuwe labels. Aan publiciteit hebben ze geen gebrek, maar al die pers en glamourfoto’s leveren natuurlijk geen brood op de plank. Verkooppunten hebben ze amper of niet. Zou succes daaraan worden afgemeten worden, dan stond de Nederlandse mode er met ontelbare designerlabels belabberd voor.

Maar de crisis biedt ook kansen. Dankzij de vastgoedleegstand verschenen er nog nooit eerder zoveel tijdelijke pop-upstores. Ontwerpers moeten open staan voor verandering als ze willen overleven.

De initiatieven variëren. Zo waagt een enkeling zich aan crowdfunding –sponsors en soms ook potentiële klanten betalen mee aan een collectie, in ruil voor korting op kleding. Voorbeeld hiervan is Youasme measyou, het uniseks knitwearlabel van Mark van Vorstenbos en Twan Janssen. Zij verkopen onder andere via wat ze ‘virtuele parkstores’ noemen. Winkels in Vondelpark, Central Park en de Parijse Tuilerieën waar de consument binnenkomt via een QR-code op zijn smartphone.

Populair zijn werkwijzen die los staan van de modeseizoenen. Pionier op dit gebeid is Monique van Heist.  Ontwerpen uit haar collectie Hello Fashion worden niet na één seizoen vervangen, maar blijven op de markt. Elk seizoen voert Van Heist haar klassiekers uit in nieuwe materialen, kleuren en dessins. (Op de foto Puck, in Monique van Heist, concept, casting & styling: Ellie Uyttenbroek, fotografie: Menno Bouma )

Ontwerpster Sanne Janssen doet ook zoiets met By Sanne. Via haar site lanceert Janssen maandelijks twee outfits – één voor hem en één voor haar. Het collectief Painted maakt onder leiding van Saskia van Drimmelen unieke stuks met hand en breimachine en vrouwen in Bulgarije voegen daar details aan toe.

Steeds meer starters zetten in op ‘verantwoord’ en efficiënt produceren. Bijvoorbeeld met ingenieuze patronen om restafval vermijden (Elsien Gringhuis). Populair ook is ‘upcyclen’  afgedankte materialen tot nieuw verwerking (Winde Rienstra). Het gebruik van ‘groene’ stoffen neemt toe, van bio-katoen, tot boomschors (Twin Couture).

Beroemd worden is oké, maar megagroot? Dat hoeft niet per se. Liever slim.


Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.