Top menu

Ricardo Preto maakt mode voor iedereen

Ricardo Preto is in zijn thuisland Portugal wereldberoemd. De modeontwerper beproefde afgelopen weekend zijn geluk op de Amsterdamse Modefabriek met zijn confectielijn Meam by Ricardo Preto. Deze betaalbare tweede lijn is voor easy-going dames tussen de 16 en 60. “It’s fashion for everybody”, zegt Preto.

Ricardo. Je hebt op de Modefabriek gestaan met je tweede lijn, niet je hoofdlijn.
De tweede lijn is goedkoper en ik kan hiermee makkelijker de Nederlandse markt veroveren. Een jurk van Meam by Ricardo Preto kost ongeveer 100 euro, een jurk uit de hoofdlijn al gauw 500 euro.

Je hebt je studie architectuur ingewisseld voor mode, waarom?
Als kind was ik al bezig met het aankleden van papieren poppetje in papieren jurkjes, maar ik koos vervolgens voor safe. Ik dacht dat ik meer kans van slagen had in architectuur dan in mode. Een mode studie heb ik nooit gevolgd. Ik maakte al wel hoeden en met twee vrienden had ik een mannensieradenlijn. Iemand vroeg me op een gegeven moment waarom ik niet de mode inging. Ik huurde een klein atelier waar veel kunstenaars zitten en was er klaar voor.

En toen kwam Lisboa Fashion Week met het verzoek een collectie te tonen.
Ja inderdaad. Ik show inmiddels al zes jaar mijn Ricardo Preto-lijn op de Lisboa Fashion Week en toon Meam by Ricardo Preto op Portugal Fashion. Dat is ook een mode-evenement, maar meer bedoeld voor de industrie. Het gaat op Portugal Fashion om verkoop. Lisboa Fashion Week gaat meer over mode.

Dat zijn vier collecties per jaar…
Ik heb geen leven. Hahaha….. Ik bedoel: ik heb geen vriend of een hond die thuis op me wacht. Ik maak trouwens ook nog zwemkleding voor Meam by Ricardo Preto. Binnenkort lanceer ik een schoenenlijn. Ik doe modeproducties voor Maxima magazine. Ik maak als stylist en producent mode-editorials. Waarom? Omdat ik het geweldig vind om steeds een ander verhaal te vertellen. Een andere ambiance te scheppen. Het is ook heel erg leuk om met andermans kleding te spelen.

Je maakt geen mannenkleding.
Wel voor mijn winkel in Portugal; sweatshirts en shorts. Het werkte ontzettend goed, alles is verkocht. Ik wil volgend jaar een winkel openen in Amsterdam, ook met mannenkleding. Ik ben trouwens al acht jaar onder de indruk van Amsterdam. Je kunt echt gewoon je gang gaan in Amsterdam. Nederlanders zijn aardig maar niet op hun mondje gevallen zeg. De vrouwen vind ik prachtig. Ze zijn lang en hebben een attitude.
De afgelopen jaren heb je altijd een goede financiële back-up gehad dankzij sponsors als Alfa Romeo en Lancia. Erg fijn toch.
Tegenwoordig heb je sponsoren gewoon nodig als je groter wil worden. De zekerheid dat je kan rekenen op een bepaald bedrag zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor andere zaken. Zoals het verbeteren van je handschrift bijvoorbeeld.

Waar richt je je als ontwerper nu op? Wat wil je verbeteren of onderzoeken?

Ik richt me tegenwoordig op het onderzoek van silhouetten en de snit. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat zowat alles al gedaan is. Soms in de 18de eeuw, soms twee dagen geleden. Technologische ontwikkelingen in materialen zijn daarom de toekomst denk ik. Ik was op een beurs in Londen waar kleding te zien was die medicatie inbrengt in je lichaam. Ik vind dat de toekomst van mode. Zo zit er in mijn hoofdlijn voor mijn komende zomercollectie een materiaal dat crème aanbrengt op je huid.

Door Martino Bidotti

www.ricardopreto.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.