Top menu

Mark van Vorstenbos van Youasme Measyou: “Sterke dingen groeien langzaam”

Het uniseks knitwearlabel Youasme Measyou is twee jaar geleden opgericht door ontwerper Mark van Vorstenbos en conceptueel kunstenaar Twan Janssen. Deze maand presenteren ze hun vierde collectie. Van Vorstenbos heeft ruim twintig jaar ervaring als designer/creative director voor uiteenlopende modebedrijven, onder andere Lawrence Steele, Malo cashmere en BP studio. Janssen schildert, maakt films en installaties. Beiden studeerden aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem.

Youasme Measyou wordt verkocht bij Wendela van Dijk Rotterdam en Humanoid Arnhem en in hun webstore www.youasme.com

“Twan en ik kennen elkaar al jaren, en dat is een groot voordeel voor onze samenwerking; we hebben aan één woord vaak al genoeg. We vullen elkaar perfect aan. Daarnaast is er natuurlijk wel het risico dat alles dat we naast ons werk doen een soort bedrijfsuitje wordt.

Ik heb veel ambachtelijke en specialistische ervaring, Twan heeft een soms respectloze vrije geest als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Ik heb ook een fascinatie voor knitwear; aan de ene kant voor het technische aspect van de constructie en aan de andere kant voor de gevoeligheid en het feit dat gebreide kleding elastisch is en zich voegt naar je lichaam. Bijzonder aan onze knits is dat het hoogwaardige modieuze interpretaties zijn van klassiekers en dat ze lang meegaan zodat ze bij je favoriete kledingstukken gaan horen. Verder kan een aantal items van de vrouwenlijn youasme  en de mannenlijn measyou dankzij pasbereik en styling door zowel mannen als vrouwen worden gedragen.

Tijdens de ontwikkeling van collecties maak ik vaak heel intuïtieve keuzes om de identiteit van mijn ontwerpen zo nauwkeurig mogelijk vorm te geven. Het is geweldig om te zien als iemand zich dan herkent in het eindresultaat.

Of het meevalt om in deze tijd een label op te zetten? Het is nu ongelooflijk lastig om met zeer beperkte middelen een hoogwaardig nieuw label levensvatbaar te maken. We merken dat winkels huiverig zijn, ze hebben nauwelijks budget. Het ondernemen vergt veel creativiteit, vindingrijkheid en extreem hard werken.

Ons label is opgezet volgens het crowdfundingsysteem. Dat houdt in dat we samen met consumenten die in ons investeren ons label hebben opgezet. Daar komt ook de merknaam vandaan. Toen we youasme measyou initieerden was er meteen een flink aantal mensen geïnteresseerd om founder te worden. Vervolgens verslechterde de algehele economische sfeer aanzienlijk en bleek het lastig om voldoende uitbreiding van deze ‘family of founders’  te genereren. Terwijl we deze hard nodig hadden om de groei in de productie van onze collectie te kunnen voorfinancieren. We hebben toen echt al onze financiële en mentale reserves moeten inzetten om toch verder te kunnen en we zijn ook nu nog steeds op zoek naar nieuwe founders. Ons merk is gebaseerd op een langetermijnvisie, dus we weten dat we geduldig moeten zijn. Sterke dingen groeien langzaam.

Terugblikkend hadden we afgaande op de vele enthousiaste buitenlandse reacties meteen beter vanaf het begin een internationaler strategie kunnen voeren.

Twan kan trouwens heel ‘cocky’ blij worden als we iets bedacht hebben dat we zelf kunnen uitvoeren voor weinig geld en waarmee we het merk op een manier onder de aandacht kunnen brengen waar andere merken jaloers op zijn, ook al zijn ze tien keer groter.

Bijzonder is de wijze waarop we onze ontwerpen verkopen, namelijk via  ‘parkstores’, dat zijn virtuele flagshipstores waar de consument binnenkomt via een QR-code.  De beslissing om zo te verkopen komt voort uit het feit dat we bij alles wat we doen het heft in eigen handen nemen. De parkstores zijn ook een manier om met weinig budget op toplocaties als het Vondelpark en het park van het Louvre in Parijs ‘winkels’  te openen. Onze werkwijze is exemplarisch voor hoe wij om de regels heen ons merk willen neerzetten.

De grootste les die we hebben geleerd tot nu toe is: “Make a plan and stick to it.”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.