Top menu

StudioRUIG: ‘We nemen risico’s en zijn niet bang om te falen’

StudioRUIG is drie jaar geleden opgericht door Klaartje Glashorster, Inge Hendriks en Sophie Soons. Alle drie studeerden ze in 2008 af aan de Hogeshool voor de Kunsten Utrecht. Tegenwoordig werken ze vanuit Eindhoven. StudioRUIG vangt de tijdsgeest in ongekunstelde collecties met een androgyne uitstraling, gemaakt van pure materialen en met een sterk kleurbeeld. Leer is favoriet en zorgt voor de ruige component. StudioRUIG verkoopt bij Labels in Sittard, Stijl in Maastricht, You are here in Eindhoven, Suhka in Amsterdam, Puha in Utrecht en Coming Soon in Arnhem.

Dit interview is onlangs gepubliceerd in modevakblad LINK, met als thema “De kunst van het ondernemen”.

Wat maakt jullie bedrijf uniek, onderscheidend?

“We zijn met z’n drieën en ontwerpen alle drie. We zijn alle drie met heel verschillende collecties afgestudeerd maar vanaf het eerste moment dat we onze schetsen en ideeën voor studioRUIG bij elkaar legden, kwam het overeen. En dat is nog steeds het geval, misschien komt dat doordat we de hele dag op elkaars lip zitten. Je bent dan toch continu onbewust aan het brainstormen.

“Het voordeel van werken met z’n drieën is dat het doorhakken van knopen makkelijk gaat; het is altijd minstens 2 tegen 1. Als het om heel belangrijke beslissingen gaat, dan zoeken we een alternatief waar we ons allemaal in kunnen vinden. Zowel ontwerpen als ondernemen gebeurt op een intuïtieve wijze.

“We onderscheiden ons ook door niet te showen tijdens de Amsterdam Fashion Week, maar wel tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober. Daar komen veel bezoekers en ook de internationale pers. Onze vorige show vond plaats in een houten kerk waar modellen over robuuste tafels van Piet Hein Eek liepen, terwijl de gasten genoten van een heerlijke maal. Varkens draaiden rondjes aan het spit en er was een kampvuurtje. De sfeer sloot aan bij de collectie: Ronja de roversdochter.”

Wie of wat was jullie leermeester, of wat was een belangrijk leermoment?

“We praten met veel collega’s uit ons vakgebied, maar ook met mensen daarbuiten. Dat levert andere inzichten en kennis op, dus we hebben niet echt één leermeester. In het begin van studioRUIG waren we nog enigszins verlegen, nu schromen we niet om hulp te vragen en wat brutaler te zijn als we iets nodig hebben of iets klaar willen spelen.”

Bij welke mensen/instanties kloppen jullie aan voor advies/overleg over het ondernemerschap?

“Bij het opstarten van ons label zijn we bij de Kamer van Koophandel geweest om te praten over welke bedrijfsvorm het best bij ons paste en over andere praktische zaken. Daarnaast hebben we via Cultuur en Ondernemen een coachingtraject gevolgd bij Danielle Wanders, waarbij we met al onze vragen over collectieopbouw, productie en prijsbepaling terecht konden. Ook heeft zij advies gegeven over marketing en pr. Daarnaast hebben we regelmatig contact met onze belastingadviseur over de financiële zaken.”

Hoe reageren jullie op veranderingen?

“Een grote verandering voor ons die we zelf in de hand hadden was de overstap van productie binnenshuis naar uitbesteding in het buitenland. Voor deze verandering hebben we eerst veel samples laten maken om te kijken welk bedrijf het beste bij ons past en betrouwbaar lijkt. Het is toch echt waar dat je door het te doen en te ondervinden tot conclusies komt.”

Wat te doen bij tegenslag? Hoe gaan jullie daar mee om?

“Het is ook daarbij voor ons een voordeel dat we met z’n drieën zijn, als je alleen werkt kunnen wij ons voorstellen dat je bij tegenslag eerder bij de pakken neer gaat zitten  Gedeelde smart is halve smart, het is een cliché, maar toch waar.”

Plannen jullie evaluatiemomenten in?

“Nauwelijks. We zitten de hele dag met elkaar in een ruimte waardoor we dus ook de hele dag dingen overleggen en ideeën naar elkaar spammen.

“Uiteraard hebben wel momenten dat we rond de tafel gaan zitten om bijvoorbeeld een nieuwe collectie te bespreken. Een aantal keren per seizoen lassen we evaluatiemomenten in met onze sales-agenten van Gare du Robe en ons pr-bureau Ganbaroo PRpr, om de vooruitgang van studioRUIG te bespreken en toekomstdoelen vast te stellen.”

Wat is een recente investering en wat is de volgende?

“Op dit moment is dat de investering in nieuwe materialen voor de samples en tevens al in de productie van S/S 2013.  Aangezien we onze materialen uit het buitenland halen en in onze eigen kleuren laten verven, hebben we te maken met relatief grote afnames. Dat brengt het risico met zich mee dat we veel materialen over houden. De volgende investering is de productie van A/W 2012 die er binnenkort aankomt.”

 

Waar halen jullie het meest voldoening uit?

“De positieve reacties van winkeliers en particulieren. Het blijft toch leuk als mensen via onze webshop iets bestellen en na ontvangst dolenthousiast mailen dat ze niet kunnen wachten tot hun volgende salaris gestort wordt!

“Ook worden we blij van het feit dat sommige winkeliers ons opnieuw een seizoen willen inkopen en een grotere order schrijven dan het voorgaande seizoen. Of dat we te horen krijgen dat een winkel als Mooi in Hong Kong ons wil verkopen!”

Is met deze zaak jullie droom uitgekomen?

“Grotendeels, maar onze droom is pas écht uitgekomen als we stabieler zijn en meer zekerheden hebben. We bestaan ook nog maar drie jaar. Het is nu nog te vroeg om te juichen.”

Wat is volgens jullie de kunst van het ondernemen?

“Risico’s nemen en niet bang zijn om te falen. Door dingen te doen en uit te proberen kom je verder. Als iets niet goed uitpakt, dan weet je dat ook weer voor een volgende keer en maak je die fout nooit meer. Ook vragen stellen aan mensen die verstand hebben van dingen waar wij geen verstand hebben is belangrijk.

“En we denken dat het ook belangrijk is om niet te gekke sprongen te maken, sowieso wat de uitstraling betreft van onze items. Het zou volgens ons niet goed zijn om iedere collectie een geheel andere stijl neer te zetten die niet linkt met vorige collecties. We kregen na een paar collectie als te horen van buitenstaanders dat studioRUIG een herkenbare maar toch lastig te omschrijven stijl heeft.”

www.studioruig.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.