Top menu

Marieke Holthuis: “Ik wil wel eens een wereldreis maken en een modemerk opzetten.” Diederik Verbakel: “Gaaf, dat doen we gewoon”.

Na een zeven maanden durende wereldreis kwamen Diederik Verbakel en Marieke Holthuis in juli 2010 weer thuis in hun woonplaats Aalten. Ze vonden het erg jammer dat de reis erop zat, maar wat overheerste was een gevoel van trots. Ze waren er toch mooi in geslaagd om onderweg ambachtslieden te ontmoeten waarmee ze handgemaakte mode en sieraden dingen hadden gemaakt voor de eerste collectie van hun label *DIED*.

Died 1


*DIED* worden inmiddels wereldwijd verkocht. De *DIED* -stijl houdt het midden tussen elegantie en ruigheid: stoere jurken met delicate kralenborduursels, verfijnde sieraden hebben een robuuste uitstraling en fijne kasjmier sjaals zijn bedrukt met grove houtblokken.

 

Waar een terloopse  opmerking aan de keukentafel al niet toe kan leiden. “Wat moeten we nog doen voor we dood gaan?, vroeg Diederik Verbakel (34) anderhalf jaar geleden al broodjes smerend aan Marieke Holthuis (36). “Ik wil wel eens een wereldreis maken en een modemerk op zetten”, antwoordde Marieke. “Gaaf,” zei Diederik, “dat doen we gewoon.”

Tickets werden geboekt en al even voortvarend registreerden ze de merknaam *DIED*. Dat betekent niets lugubers, maar is de afkorting van Diederik. Het is een woord dat je volgens de bedenkers niet snel vergeet.

Over de volgende stap, het opzeggen van hun banen bij het Italiaanse jeansmerk Diesel, waar beiden al tien jaar voor werkten, hebben ze iets langer nagedacht. Maar moeilijk was de beslissing niet. Marieke Holthuis: “Diesel had me net een contract voor vijf jaar aangeboden. Ik begon toen te rekenen en besefte dat ik veertig zou zijn als dat contract afliep. Ik wist meteen dat ik dat contract niet wilde.” Ook vriend Diederik Verbakel, die voor zijn vertrek naar Italië in 2000 de Nederlandse Frans Molenaarprijs won met een uitgesproken wilde collectie, was toe aan iets anders.

Hun vrienden reageerden verbaasd, ze hadden immers allebei een topbaan bij een spannend label. “We hadden het inderdaad al heel leuk, we hoefden ons leven eigenlijk niet om te gooien”, lacht Holthuis. “Maar een mens is nooit tevreden met wat hij heeft en ik vind het belangrijk om in ons vak om de paar jaar te veranderen van positie. In onze Diesel-tijd wisselden we regelmatig van specialisatie: van kindermode naar sport, van vrouwenmode naar high fashion. Dat heeft ons fris gehouden.”

Lees het complete artikel vandaag in NRC Handelsblad

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.