Top menu

Claes Iversen opent vanavond de AFW ‘Ik ga helemaal los’

Claes Iversen opent vanavond de Amsterdam Fashion Week (AFW) en maakt daarmee zijn rentree op de Amsterdamse modeweek.

Na drie collecties op eigen houtje te hebben gepresenteerd ben je weer terug op de AFW. Waarom koos je er eerder voor om ergens anders te showen?
Ik ben weggegaan bij de modeweek omdat ik een samenwerking aanging met L’Oréal en de AFW wordt gesponsord door een andere haarproductmerk. Een conflict met sponsoren dus. Het is enorm veel werk om het allemaal zelf te rooien, dus toen Carlo me vlak na mijn vorige show me benaderde met de vraag of ik de AFW wilde openen, voelde het als een logische volgende stap. Tijd om weer gebruik te maken van het podium daar.

Waar ligt je focus deze collectie op?
De laatste collectie ging voornamelijk over vorm, nu ook wel een beetje hoor. Ik ontwerp erg naar mijn gevoel. Het donkere gevoel van de laatste keer is wel weg, maar dat heeft er ook mee te maken dat het nu een zomercollectie is. Je kan heel veel handwerk verwachten. Maar ik focus me natuurlijk sowieso op maatwerk hè. Daar ligt mijn hart. Ik heb een atelier op de Herengracht waar ik trouwe, en ook éénmalige klanten ontvang.

En je stoffen en materialen?
Ik gebruik sowieso veel natuurlijke stoffen. Wol, katoen en heel veel zijde. Het fijne aan het maken van een showcollectie is dat je helemaal kan losgaan en experimenteren. Eerder hield ik rekening met zaken als productie en verkoop, ik heb nu totale vrijheid. Ik hoef niet te voldoen aan verwachtingen of maatstaven. Ik toon veel bewerkelijke stukken. Je zult een duidelijke aandacht zien voor fit en constructie. Het is 100% wat ik leuk vind.

Je had eerder accessoires. Komen die terug?
Ik wil heel graag verder met de tasjes die ik maakte. Alleen met accessoire is de ‘make’ ervan super belangrijk. Het kost me te veel tijd en energie om dat correct in mijn collectie te integreren. Ik doe het alleen als het ook goed is.

Komen die mooie borduursels ook terug?
Ze komen niet terug. Maar ik ben zeker wel aan het experimenteren en ontwikkelen van nieuwe toepassingen en technieken binnen mijn eigen handschrift.

In 2010 sloeg je een seizoen over
Ik probeerde productie te draaien om meer geld te genereren. Maar in combinatie met de recessie werd dat gewoon een grote voorraad en draaide ik verlies. Met maatwerk krijg je direct geld en dat is overzichtelijk. Het is één van de redenen dat ik een collectie oversloeg. Ik nam een paar stappen terug om eens goed te reflecteren. Waar doe ik het voor? Wil ik dit wel? Die nonstop drukte. Presteren op hoog niveau seizoen na seizoen. En wat krijg ik ervoor terug? Ondertussen ging ik op een laag pitje door met kleine projecten en wakkerde de liefde voor het vak weer aan. Ik pakte de draad op toen ik besefte dat dit echt is wat ik wil.

Je bent inmiddels al enkele seizoenen volop aan de gang. Waar wil je heen?
Ik ben niet bezig met het vertellen van een verhaal. Ik ben een modeontwerper, geen kunstenaar. Uiteindelijk moet er dus een bedrijfsgroei ontstaan richting een commerciële lijn. Mijn droom is om internationaal te gaan. De markt van maatwerk blijft erg klein, dus veel groei zal ik daarin niet vinden. Mijn liefde voor het product en de tijd en energie die ik besteed aan een stuk, moet zo blijven. Ik ben tevreden voor nu.

Succes
Ja, bedankt!

Lees hier de recensie van zijn vorige collectie: www.independentfashiondaily.com/3999/claes-iversen-in-de-ban-van-broek-borduursel-en-volume/

Door Martino Bidotti

Claes Iversen opent om 19.00 de 27ste editie van de Amsterdam Fashion Week.  www.claesiversen.com

Kijk voor meer informatie over tijden van showende ontwerpers en het voor het publiek toegankelijke Downtown-programma op: www.aifw.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.