Top menu

Modeshow ZEM in Bijbels Museum

Na een gezellige lunch met Bregje Lampe die vertelde dat ze vanaf september voor de Volkskrant de mode gaat verslaan (nogmaals gefeliciteerd!) fietste ik naar de Herengracht.

Zeventiende-eeuwse religieuze schilderijen, plechtige pianoklanken, een vloer die naar was rook, gouden barok damastbehang: we zijn in het Bijbels Museum.

Samira Algoe, oprichter van het mannenlabel ZEM showde vanmiddag op deze charmante plek, niet bepaald een showlocatie, dus dat betekende improviseren. Voor de show begon, knipte een museumsuppoost het lichtknopje aan, en hup daar was licht! Geen professionele catwalkbelichting, maar er was immers ook geen catwalk, die zie ik de komende week nog genoeg.

Net als in haar vorige drie mannencollecties speelde Algoe met vrouwelijke elementen in mannenkleding. Balletkleding vormde dit keer haar vertrekpunt. Na By Borre, die gisteren zijn collectie in de Apollo sporthal showde op turners, verwachtte ik dit keer balletdansers. Maar Algoe showde haar overwegend pastelkleurige collectie op ‘gewone’ modellen. Die, hoe verfrissend, op witte Nike badslippers liepen.

De kleding. Ruches, die zaten soms heel subtiel aan de zoom van bermuda’s, en juist nadrukkelijk aan een gewatteerd T-shirt, en fijntjes verwerkt in een schouderstuk van een colbert. Algoe vertelde na de show dat ze ruches typisch ballet vindt, vandaar die overvloedige aanwezigheid.

Beweging zat in een lange wijde blouse met gerimpelde plooien op de rug, een swaggerblouse zeg maar. Voor mannen elegant en nieuw. Net als een soepele wijde verlengde parka-achtige jas in donker kaki met capuchon.  Er kwam een jolig overhemdachtig hansopje voorbij met elastiek in de rug, en een toefje jeans. Jeans wordt op dit moment door opvallend veel ontwerpers opnieuw uitgevonden. Ook zag ik in afstudeercollecties de laatste tijd zoveel kaftanblouses voor mannen, dat het niet anders kan dat de kuitlange blouse volgende zomer ook eindelijk gedragen wordt door Westerse mannen. Algoe showde luchtige rechtvallende kraagloze modellen met een plastron.

Algoe, die in 2010 afstudeerde aan het AMfi,  showde een kleine maar goed opgebouwde en gevarieerde collectie, een mix van uiterst draagbare mannenmode met enkele mallotige showpieces. Amen.

Met dank aan JW Kaldenbach voor de gezellige foto.

ZEM maakt onderdeel uit van Salon Istanboel – een moderoute op verschillende locaties nog te bezichtigen tot 15 juli www.salon1.org  www.zem-men.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.