Top menu

Wat de Nederlandse winnaars moeten doen met de Roberto Botticelli Award? Roberto Botticelli: “Een vakantie boeken naar New York”

Vorige week vond in Utrecht de uitreiking plaats van de eerste Roberto Botticelli Award 2012. Studenten van de opleiding Dutch HealthTec Academy richting “Industrial Footwear Design” ontwikkelden een mannen-en een vrouwenschoen voor een limited collection. Twee maanden na een bezoek aan de Botticelli-fabriek in Italië presenteerden de studenten hun digitale resultaten in het bijzijn van de signore zelf.

Vivian Hoogendoorn werd door Roberto Botticelli uitgeroepen als winnares voor beste design, ze won 1.500 euro en een stage van twee maanden in Italië. Anke Treurniet (zie foto) viel ook in de prijzen voor haar damesontwerp. In februari staat Hoogendoorns schoen wereldwijd in alle Botticelli-winkels, waarvan zes filialen in Nederland.

Botticelli verraste de Utrechtse studenten met een extra prijs voor Roel Coppens en Harm Brinkhof, zij maakten een print voor een blanco laars die ook in productie genomen zal worden. Coppens en Brinkhof lieten zich inspireren door het werk van de Amerikaanse kunstenaar Ryan McGinness, de all-time favorite van Roberto Botticelli. “Ik heb zelfs op mijn kantoor in Italië een McGinness hangen.”

Na afloop sprak ik heel kort een haastige Roberto Botticelli.

Wat maakt een Roberto Botticelli-schoen?
Het is moeilijk om aan te geven wat een Botticelli schoen is. Het is in ieder geval belangrijk dat het ontwerp creatief is en dat het produceerbaar is. De ontwerpen van de studenten waren lang niet allemaal uitvoerbaar.

Wat gaat Vivian en Anke doen tijdens hun stage van twee maanden?
De helft van de tijd gaan ze werken in het bedrijf om te kijken hoe alles werkt. Ze maken kennis met de stylisten en de verkopers. Vervolgens gaan ze in september een week in de showroom werken om te zien wat verkoopt. Zo kunnen ze bekijken hoe klanten reageren en hoe mijn winkels zijn ingericht. Uiteindelijk eindigen ze in Holland om in de winkels te werken.

Waarom vind de eerste Botticelli Award plaats in Nederland?
In Nederland, waar we al dertig jaar verkopen, begrijpen ze de Botticelli-ontwerpen.

Wat gaat er in de toekomst plaatsvinden?
In 2014 komt er opnieuw een Roberto Botticelli Award, maar ik weet niet precies waar die gaat plaatsvinden.

Waarom is jong talent zo belangrijk voor u?
Ik kan niet zonder. Ik heb jong talent nodig om voort te bestaan.

Waaraan zou een winnaar zijn of haar geldbedrag aan moeten besteden?
De vrouwen zouden een vakantie moeten boeken naar New York en mannen zouden ter inspiratie naar Moskou moeten gaan.

Grazie mille.
Prego.

Door Martino Bidotti

www.robertobotticelli.it

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.