Top menu

Tilda, Angelina, Kristen, Brad of Doutzen, Kate, Natasha

Tilda Swinton is een mooie dame. Modemerken ontgaat dat ook niet, ze willen de androgyne actrice graag in hun advertenties (tricotlabel Pringle of Scotland, juwelenmerk Pomellato) of als gezicht van hun merk (Viktor & Rolf, Haider Ackermann).

Adverteren. Dries Van Noten is er nooit aan begonnen. In zijn begintijd wilde hij wel, maar ontbrak het geld. Toen hij zijn zaken op orde had was het niet meer nodig. Bovendien, redeneerde hij, stel je adverteert, neem je dan een jong ding, een oud, of model van middelbare leeftijd? Blond, donker, liefelijk of een actrice? Zo veel keuzes en altijd stoot je een deel van je doelgroep af.

Fotomodellen verliezen het tegenwoordig van actrices. Dior (beauty) doet het op dit moment met maar liefst drie actrices tegelijk: Sharon Stone, Sophie Marceau en Natalie Portman. Voor de parfums van Balenciaga poseren Kristen Stewart en Charlotte Gainsbourg. Parfumgezichten zijn ook Kirsten Dunst (Bulgari), Keira Knightley (Chanel) en Emily Blunt (YSL). Filmsterren worden ook voor modecampagnes inzet: Angelina Jolie prijst tassen aan voor Louis Vuitton en Anne Hathaway accessoires van Tod’s.

Een beetje actrice kost veel meer dan een model, voor de populaire korte promotievideo’s op internet zijn ze dus te duur. Financieel interessanter zijn ze in televisiecommercials, omdat de gemiddelde tv-kijker de actrice herkent.

Slimme sterren (en vooral hun agenten) weten dat ze hun gezicht aan één parfum of beautycampagne tegelijk moeten koppelen. Ze hebben ook door dat een prestigieuze (Prada) campagne minder schuift dan een contract met beautyreus L’Oréal Paris.

Het grote voordeel van het inhuren van modellen is dat ze goedkoper zijn, en er meestal beter uit zien dan actrices. In 2006 sloot L’Oréal een contract met de toen onbekende Friezin Doutzen Kroes. Met een enorm marketingbudget is bekendheid maakbaar en de beautygigant stuurt sindsdien als sponsor van het Cannes filmfestival de blonde Kroes in een sexy jurk naar Cannes om daar op de rode loper te paraderen als een filmster. Mensen die haar aanvankelijk helemaal niet kenden, zien haar nu als celebrity. Volgend jaar zal het buiten de modewereld nu nog onbekende Russische model Natasha Poly op de rode Cannes-loper schitteren.

Modeadvertenties, het is een economie op zich. Recente revolutionaire ontwikkeling: Brad Pitt als gezicht voor Chanels best verkochte parfum No.5, jawel, een damesparfum.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.