Top menu

Minder is meer voor Iris van Herpen

Frivool en gesloten. Iris van Herpen showde gisterenavond in Parijs tijdens haar ‘Hybrid Holism’ haute couture collectie A/W 2012/2013, zowel spiegelende dwangbuisjurken als fragiele sprookjesjurkjes met Swarovski kristallen. Vooral die laatste – waaronder een kort gouden exemplaar met strak bustiertje en wijd afstaand rokje met puntige onderkant, en een transparant amberkleurig klein jurkje met een tutu als van teer suikerwerk (héérlijk eighties Mugler) waren verfrissend tussen Van Herpens gebruikelijke pantser-outfits van kunststofmaterialen met moeilijk uitspreekbare namen en ingewikkelde technieken.

Deze show maakte ook duidelijk dat hoe minder Van Herpen haar ontwerpen uitwerkt met ingewikkelde barokke technieken, hoe sterker het resultaat. Less is more, zeg maar. Al zijn die spectaculaire bouwwerkjes prachtig en knap, maar we kennen ze nu wel. Voort met de geit.

Geslaagd was de eerste look, een lichaamsvolgende donkerblauw spiegelend ontwerp dat wel iets weg had van een trenchcoat. Noem het de trench van de 21e eeuw, ook nog sexy met een hoge split aan de achterzijde.

Ook avant-garde was een zwarte hoogglansjurk met nauw sluitend bovenlijfje en een vanuit de taille bolstaande rok met tentakelachtige uitsteeksel. Alsof de lange benen van het model er in verstrengeld waren. De New Look, fast forward.

Juist zo’n ontwerp uitgevoerd in een vernieuwende techniek maakte de frou frou frutselrobes van bijvoorbeeld een Giambattista Valli – die op de officiële couturekalender vóór Van Herpen showde – overbodig en hopeloos ouderwets.

De schoenen bij Iris van Herpen? Thorn is de naam: plateaus met gekromde hak, dit keer uitgevoerd in superhoogglans.

Lees meer over de samenwerking van Iris met United Nudehttp://www.independentfashiondaily.com/5604/rem-d-koolhaas-realiseert-sculpturale-ideeen-van-iris-van-herpen/

Foto’s: Michel Zoeter

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.