Top menu

Rem D. Koolhaas realiseert sculpturale ideeën van Iris van Herpen

Twee keer per jaar, in januari en juli, worden in Parijs ‘s werelds duurste jurken getoond. Haute couture. Die shows zijn hoogtepunten van creativiteit waarin ontwerpers hun fantasie zonder praktische beperkingen laten gaan. Alles mag en alles kan. Vanavond showt Iris van Herpen haar sculpturale jurken, én schoenen. Een half jaar geleden liepen modellen op de bizarre ‘Fang’, een hoge schoen op slagtanden als van een leeuw.

Dat Van Herpen zoiets innovatiefs kan showen, is te danken aan Rem. D Koolhaas (neef van), en oprichter van schoenenlabel United Nude. Hoewel zelf overtuigd minimalist, viel Koolhaas een paar jaar geleden op het ornamentele karakter van het werk van Van Herpen. “Zelf zou ik zoiets nooit maken”, zegt de schoenontwerper in zijn United Nude winkel in de Amsterdamse Spuistraat.

Werken met mensen die zo verschillen van zijn eigen stijl, Koolhaas geniet ervan. Om die reden produceert hij sierlijke laarsjes voor Mattijs van Bergen, speelse pumps voor Antoine Peters en agressieve stiletto’s voor graffitikunstenaar Niels Meulman. Sinds kort werkt hij met de in China beroemde modeontwerper Masha Ma, op advies van de Chinese Vogue. Want naast dat een samenwerking een verrijking moet zijn, en Koolhaas de ontwerpen natuurlijk goed moet vinden, is het genereren van publiciteit een belangrijke doel, legt de in China woonachtige Koolhaas uit.

Rem D. Koolhaas haalde zelf negen jaar geleden de internationale pers met de opzienbarende Möbius, een ijle schoen gebaseerd op het sierlijke frame van de beroemde Barcelona stoel van Mies van der Rohe. De vervaarlijke hak van de even unieke Eamz-schoen keek Koolhaas af van de Eames Chair, een stoelontwerp van de Amerikaanse Charles en Ray Eames.

Nu UN een reputatie heeft opgebouwd als collaborerend merk, regent het verzoeken. “Wauw”, dacht Koolhaas toen een bekende naam aanklopte. Hij hapte niet. “Voor je het weet wordt je een soort uitvoerder van andermans ideeën.  Dat is saai. Koolhaas wijst naar een zelfontwikkelde hak onder een prototype van Niels Meulman. “Wij maken echt helemaal vanaf scratch een nieuw ding. Dat is een toffere samenwerking.”

Pittig is het soms wel, om, zoals in het geval van Van Herpen in amper twee maanden iets compleet nieuws te ontwikkelen. Aan de schoen die maandag wordt getoond gingen verschillende schetsontwerpen vooraf.  “Oh god’, de tijd is bijna op, en we moeten nog uitvogelen hoe de constructie in elkaar zit”, dacht Koolhaas bij het zoveelste nieuwe en altijd moeilijke ontwerp van de niet commercieel ingestelde van Herpen. “Maar goed ook, anders zou het ontwerp afzwakken en dat zou voor ons ook niet zo best zijn.”

Van Herpens spectaculaire Fang is uiteindelijk niet in productie genomen. Te ingewikkeld om een comfortabele schoen van te maken. Toch hoopt Koolhaas dat de schoen ooit weer opduikt. Misschien volgend jaar, dan bestaat United Nude tien jaar. Een reizend retrospectief met modellen van Iris van Herpen die níet in productie zijn genomen lijkt hem wel wat. De auto waar hij al jaren aan werkt – meer een rijdende sculptuur – wil hij dan ook tentoonstellen: “Als we alleen maar geld zouden willen verdienen dan zouden we de leuke dingen achterwege moeten laten, We willen ook lol maken.”

EERDER GEPUBLICEERD IN HET PAROOL

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.