Top menu

Advanced Style: een interview met bedenker Ari Seth Cohen

Het New Yorkse modeblog Advanced Style is al een tijdje een doorslaand succes. Deze maand verscheen het gelijknamige boek, een documentaire volgt. De bedenker, de Amerikaan Ari Seth Cohen (30), was in Amsterdam op uitnodiging van The American Book Center. “Ik startte met bloggen omdat de publieke opinie over ‘oude dametjes’ moet veranderen.”

Ari Seth Cohen

Tijdens An evening with Ari Seth Cohen zat de zaak tot de nok gevuld met gezellige tantes, flamboyante dames op leeftijd in moeilijke Cora Kempermanrokken en een klein leger aan modebloggers. Net als Advanced Style.com, waren mannelijke grijsbehaarden slecht vertegenwoordigd. Op drie ouwe nichten na. Één droeg een uilenbril à la Iris Apfel, het 90-jarige Amerikaanse mode-icoon, de andere twee gekleed als trendy dandy’s.

Cohen, zelf ook niet vies van markante kledingcombinaties, droeg een wit-blauwe broek met Paisley motief en een blauw overhemd met witte polka dots onder een smokingjasje met zwart-blauwe krassen. Hij presenteerde zijn papier geworden modeblog; een fotoboek met quotes (en meer) van stijlvolle ouderen vanaf een jaar of zestig. Zolang het maar rimpels vertoond. In het 240 pagina’s tellende hardcover boek ook een interview met Dita Von Teese en kunstenares Ilona Royce Smithkin: ‘Ik ben ergens tussen de 50 en dood’.

Een dag na de boekpresentatie interviewde ik Cohen in het Amsterdamse Lloyd Hotel.

Ari, toen ik je blog voor het eerst zag dacht ik:’ Deze jongen heeft vast een geweldige oma’.
Oh wat leuk, klopt. Mijn vaders moeder, Helen, was een ontzettend stijlvolle vrouw. Ze zette nooit een voet buiten de deur zonder er fantastisch uit te zien. Mensen dachten vroeger dat ze een filmster was. Met mijn moeders moeder, Bluma, had ik een goede band. Zij zag er ook goed uit, maar mode was voor haar geen ding. Ze was bibliothecaresse en nam me vaak mee naar musea. Thuis, bij haar, ging ik door de kasten om haar oude foto’s, kleding en sieraden te kijken.

Trok je het ook aan?
Hahahaha..nee. Ok, misschien alleen wat kettingen dan. We maakten ook allebei tekeningen. Schetsen van chique dames. Ik heb er boeken vol van. Dat deed ik op jonge leeftijd dus al. Nu fotografeer ik ze.

Je blog is een eerbetoon aan je oma.
Zeker, én omdat ik ouderen met een uitgesproken smaak zo leuk vind. Niemand anders blogde hier eerder over. Voor de duidelijkheid: Ik creëer niets, ik laat gewoon iets zien. Mensen vertellen me dat het een hele beweging in gang heeft gezet. Gisterenavond kwamen er dames naar me toe die zeiden dat ze zich veel vrijer kleden dan voorheen. Dat is geweldig om te horen. En dat heeft me doen beseffen dat ik iets teweeg kan brengen. Ik ben doelgerichter. Ik kan dingen veranderen.

Je lijkt best verrast door je succes. Maar volgens mij kwam het niet als een donderslag bij heldere hemel. Je schreef persberichten en stuurde deze naar belangrijke editors. Wist je dat je iets goeds in handen had?
Ja.Toen ik vond dat er voldoende content was ben ik editors gaan mailen. Ouderen worden zo snel genegeerd. Maar mensen maken er wel een heel ding van. Dat is raar, want eigenlijk moet dit helemaal niet vreemd zijn. Stijlvolle ouderen zijn ook hip en ze willen niet lezen over de gezondheidszorg. Ze willen praten over mode, kunst en stijl.

Fans:imagoadviseur Erica Pach en hoedenmaakster Sietje Dekker-Bijhouwer

Er staan voornamelijk vrouwen op je blog.
De reden waarom ik meer vrouwen laat zien is omdat er een stigma bestaat omtrent vrouwen en ouder worden. Er worden minder positieve dingen gezegd over oudere vrouwen dan over oudere mannen. Wanneer een man ouder wordt, wordt het een heer. Rimpels bij een man laten ervaring zien, terwijl het bij vrouwen ouderdom is.

Waarom was een boek de volgende stap?
Het verschil met andere bloggers is dat ik iets anders laat zien, vandaar dat ik werd gevraagd om mijn blog te vertalen naar een boek zodat de boodschap nog meer verspreid zou worden.

En het idee van de documentaire?
Ik ontmoette de documentairemaakster Lina Plioplyte de eerste week dat ik in New York woonde. We maakten gewoon wat video’s van de dames die ik fotografeerde. Vervolgens vroeg Nowness.com ons een filmpje te maken, dat filmpje ging viral en kreeg ontzettend veel hits. Toen gingen we serieus nadenken over de documentaire. Het groeide heel organisch.

Waar groeit het nu naar toe?
In Rome ben ik gevraagd om een seminar te geven aan modestudenten. Ik heb ze een eigen blog laten maken. Vervolgens zijn zij ook oudere mensen gaan fotograferen. Mijn oude vrienden in New York maken weer video’s voor die studenten waar zie iets mee moeten doen. Ik hoop op meer van dit soort projecten.

Does style come with age?
Ik denk dat het meer gaat over zelfverzekerdheid. Hoe draag je de stijl uit? Een stijl ontwikkelt zich met de jaren. Het wordt geraffineerder.

Advanced Style € 26,99. The American Book Center, Spui 12 in Amsterdam, Lange Poten 23 in Den Haag. Online: www.abc.nl

Door Martino Bidotti
www.advancedstyle.blogspot.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.