Top menu

De nieuwe herfst/winter campagnes: met lekker veel Nederlandse modellen

Daar zijn ze al, de nieuwe herfst/winter campagnes. Sommige merken plaatsen de eerste beelden op hun website, Twitter of Facebookpagina. Leuk voor de echte nieuwsgierigen natuurlijk maar wanneer de advertenties dan eindelijk in de bladen staan, is het alweer oud nieuws. Hoe zien de campagnes er dan uit? Spraakmakend, saai, commercieel? Een ding kan in ieder geval gesteld worden: op het gebied van modellen is Nederland ook dit seizoen weer goed vertegenwoordigd.

Na Prada’s geslaagde zomercampagne lag de lat voor fotograaf Steven Meisel weer hoog. En zoals ook voor Miuccia’s collecties geldt, is de sfeer ieder seizoen weer totaal anders. Na de show schreef Tim Blanks op Style.com al over “virtual princesses” en refereerde hij aan Blade Runner. En ook de campagne moet ons, volgens het persbericht, doen denken aan een videospelletje. Klinkt allemaal leuk, maar het is niet Prada’s meest overtuigende campagne. Misschien dat het nog te verschijnen filmpje dit kan veranderen.

Heel anders en interessanter is het beeld bij de Prada (beroemde) mannen in Victoriaanse pakken gefotografeerd door David Sims.

Wie in maart de Louis Vuitton showtrein had gemist, in het echt of op de livestream, hoeft niet te treuren. In New York werd de treinset gerecreëerd voor de campagne. Mooie maar overdadige beelden: veel modellen, kleding, tassen en glitters. En een bijrol voor de kruier, wie gebruikt dat woord nog? Inderdaad terug naar de tijd van de weelderige treinreizen met Vuitton.

Voor zijn eigen lijn heeft Marc Jacobs weer een totaal ander beeld. Lekker gek en frivool door Juergen Teller. Het model, Marie Piovesan, zit ook in de LV campagne. Marc’s nieuwe muze?

Mert en Marcus werkten voor drie van hun grote campagnes met Nederlandse modellen. In de vorige Versace campagne kwam Gisele Bündchen nog uit het zwembad, dit seizoen is de sfeer donker en zwart-wit met als enig (vrouwelijk) model Elza Luijendijk. Een naam om zeker te onthouden, ze is namelijk ook in de Prada campagne te bewonderen (binnenkort een interview op IFD met Elza)

 

In de geslaagde Givenchy campagne zien we onder andere Stef van der Laan en veteraan Stella Tennant. En Bette Franke en Daphne Groeneveld gaan terug de schoolbanken voor de Dsquared campagne.

Worden er dan nog campagnes geschoten door andere fotografen dan Meisel en M&M? Jawel. Niet onaardig is de campagne van Jean Paul Gaultier, met Karlie Kloss, geschoten door de geweldige Willy Vanderperre.

En voor totaal iets anders is er ten slotte nog de Kenzo campagne, door niemand minder dan Jean Paul Goude gefotografeerd. Onder leiding van het duo achter Opening Ceremony, is Kenzo helemaal op weg weer ‘happening’ te worden. Deze campagne sluit daar aardig op aan.

Door Jan Clemens Hoek

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.