Top menu

Afstudeershow Utrecht: hybride regenjassen en zwevende hakken

Deuren knalden open, dramatisch belichte rookwolken ontsnapten. Het begin van de eindexamenshow van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht begon spectaculair.

Lieke Ewalds, één van de twintig eindexamenstudenten, opende al even spetterend met een collectie die bestond uit jumpsuits met optische zwart-witprints. De modellen droegen hysterische mega vierkantige pruiken. Lollig ja. Maar waarom?

Wat volgden waren veel collecties met soms best aardige aanzetten – bijvoorbeeld van Ulrika Menig: een combinatie van een ‘trui’ van leer (?) bedrukt met breisteken gedragen boven een slank gesneden leren kuitbroek. Vindingrijk was een gele hybride regenjas: half trui en half regenjas (foto boven) van Dagmar Lindemeijer.

Ideetjes, ideetjes, ideetjes, een heldere visie, daar draait het om.

De eigentijdse sprankel ontbrak in Utrecht. Nu hielp de duistere oversized locatie ook niet. Juist afstudeercollecties met vaak veel handwerk en details (fijn vouwwerk in naden bij Puck Huizinga, Fenja’s Ikonomou’s degradé rok gemaakt van ontelbare draden) zijn toch meer gebaat bij een intieme setting, in plaats van een stoffig industrieel gebouw.

Judith van Vliet  hoop ik terug te zien op de Lichtingshow in juli tijdens de Amsterdam Fashion Week. Zij zette tenminste een overtuigend beeld neer. De basis van haar collectie was het uniforme mannenpak, opgetuigd met crinoline constructies van riet, en een meer dan grote adelaar, ook van riet.

Ilse Oosterhof (foto onder) verraste met knuffelig breigoed, bijvoorbeeld en oversized trui met daarop een reliëfcirkel van lange draden.

Schoenen waren in Utrecht een rampje. Catherina Van Rooijen had nude kleurige lakhakken geleend, maar bij elk model waren ze zo’n twee maten te groot. Zoiets leidt enorm af. Net als de zwevende hakken van Paulien Ooms, de zaal ontstak in geroezemoes bij het zien ervan. Zouden ze Ooms’ eerste perzikkleurige look hebben opgemerkt – ook weer een hybride van een trenchcoat, dit keer met een klokkende onderkant en van bovenkant een rechtvallende top. Elegant ontwerp.

Tip: docenten selecteer de volgende keer strenger. Wat goed is komt dan beter tot zijn recht.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.