Top menu

Schilderijen op nieuwe Hermitage expositie laten mode zien van 1850 tot 1917

Op schilderijen van de tentoonstelling ‘Impressionisme: sensatie & inspiratie’ wemelt het van de mode. Groot is de invloed van de grondlegger van de couturier Charles Frederic Worth die zich in 1858 met een couturehuis in Parijs vestigt.

Toch zijn op Impressionisme: sensatie & inspiratie jurken soms een mysterie. Neem de witte, elegante ‘veeg’ in een groen landschap op het wereldberoemde schilderij ‘Vrouw in een tuin’ van Claude Monet (1840-1926). Monet schilderde in 1867 de witte ‘jurk’ –  een ensemble van een jasje met rok met breed geschulpte zomen – als een vluchtige indruk. Die manier van werken is kenmerkend voor het impressionisme dat zijn naam dankt aan Monets schilderij Impression, soleil levant uit 1872; de naam werd spottend gebruikt door een journalist die vond dat alles op een schilderij duidelijk en realistisch moest zijn. Maar de naam groeide onder de moderne schilders snel uit tot een geuzennaam.

Ook Monets tijdgenoot Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) schilderde mode lekker vaag impressionistisch. Op een portret uit 1878 van Jeanne Samary poseert de actrice in een galajurk waarvan het nauwe zachtroze bovenlijfje een geheel wordt met haar roze lichaam. De uitwaaierende rok, die in werkelijkheid bestaat uit lagen bewerkelijke ruches, is door Renoir geschilderd met vlotte toets en veel schaduwen. Wie de maker van deze zo eigentijdse baljurk is, is onbekend. Het zou een Worth kunnen zijn geweest. Charles Frederic Worth (1825-1895) is officieel de allereerste couturier. Dat houdt in dat hij voor elk van zijn klanten een unieke en artistieke creatie bedenkt en op maat maakt. Bovendien ‘signeert’ hij als eerste ontwerper zijn jurken met een label. Voor die tijd voert de kleermaker de wensen uit van een klant, de keus van de stof, en versieringen zijn belangrijker dan het model, dat decennia onveranderd blijft. Door Worth nam de fantasie in japonnen toe, de weerslag hiervan is te zien op veel van de Hermitage schilderijen zoals ‘Aquarelliste in het Louvre’ van Pascal Adolphe Jean Dagnan-Bouveret.

Wat een lekker zoet koektrommelplaatje is dit schilderij uit 1881 met een gracieuze jongedame met letterlijk adembenemende wespentaille. Ze penseelt aan wat lijkt op een waaierblad en is superstrak ingeregen, wat overigens voor haar bezigheid geen bezwaar hoeft te zijn, mits ze zoals gewoonlijk getraind is in de korsettenademhalingstechniek. De mode die ze draagt is nieuw: een costume tailleur: een jasje met verlengd lijfje dat doorloopt tot heuphoogte. De mouwzoom en opgedofte rok – waarschijnlijk met sleep – is kunstig om haar benen geslagen, en rijkelijk versierd met een waterval aan geplisseerde stroken, en verder strikken, en ruches.

Leuk jurken kijken, het kan tot en met 13 januari 2013 www.hermitage.nl

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.