Top menu

Louis Vuitton & de Japanse Stippenkoningin

Psychedelisch en tegelijk fris. Stippen zijn het handelsmerk van Yayoi Kusama. Miljoenen schildert ze sinds haar tiende op boomstammen, schilderijen, muren en zelfs op mensen. Binnenkort ook op veel producten van Louis Vuitton. Stippen vertegenwoordigen volgens de kunstenares de aarde, de maan en de zon. De mooie, mediamieke Japanse woont van eind jaren vijftig tot 1971 in New York waar ze doorbreekt met ‘Infinity Nets’, anti-expressieve schilderijen met repeterende patronen in minimalistische stijl.

In de jaren zeventig raakt ze met haar kunst op de achtergrond, maar een succesvol retrospectief in Los Angeles in 1989 haalt haar uit de vergetelheid. Tegenwoordig brengen werken van de inmiddels 83-jarige Kusama op veilingen absurd hoge prijzen op.  Ze woont in een psychiatrische privé-inrichting naast haar studio waar medewerkers haar ideeën uitvoeren.

Marc Jacobs, artistiek directeur van Louis Vuitton is groot fan van de prettig gestoorde Kusama, en van stippen. Jacobs recente parfum heet dan ook ‘Dot’.

Yayoi Kusama en Marc Jacobs ontmoeten elkaar in 2006 in de documentaire ‘Marc Jacobs & Louis Vuitton’, een film over Jacobs creatieve werkproces. ‘Het obsessieve karakter en de onschuld van haar kunst raakt mij’, vertelt Jacobs.  Zes jaar na hun ontmoeting sieren Kusama’s vrolijke polkadotjes een kledingcollectie – van trenchcoats tot een zijden pyama –  schoenen, horloges, sieraden en de etalages van de ruim vierhonderdvijftig winkels van Louis Vuitton.

Kunst is voor Vuitton een constante. In 2001 laat Jacobs graffiti-artiest Stephen Sprouse handtassen ‘bekladden’ met het LV-logo. Commercieel succes in 2003 is Takashi Murakami cartooneske en kleurrijke visie op LV-tassen die inmiddels permanent zijn opgenomen in de tassencollectie. Ook met de beroemde Amerikaanse kunstenaar Richard Prince werkte het luxemerk samen.

Kusama’s bestippelde ontwerpen komen uit in gelimiteerde oplages. Voor wie misgrijpt, in oktober komt er een tweede lijn met het tentakelachtige ‘nerves’ motief waar Kusama naast haar stippen bekend om is.

In juni komt er een gratis iPhone app, zónder LV-producten. Gebruikers kunnen foto’s nemen en producten customizen met Kusama’s patronen.

Eerder geplaatst in het Lifestyle Magazine van het Financieele Dagblad

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.