Top menu

MoBa 13: Edelkoort verovert modestad Arnhem met brainstorm

“Daar sta ik dan in Arnhem.” Ja daar stond ze dan gisterenmiddag in Arnhem, in de Eusebiuskerk. Lekker relaxed, in een vrolijk gestipte blouse en luierbroek. Trendforecaster Lidewij Edelkoort, de kersverse artistiek directeur van de Mode Biënnale Arnhem 2013, die ze herdoopt tot MoBa 13, “want”, zegt Edelkoort, “als er een o in het woord staat, dan gaat het altijd over cultuur: momu, moma zijn het bewijs.” Blokker?

“Moeilijk en angstig ook”, noemt Edelkoort haar MoBa-avontuur wel. Toen het nieuwe bestuur haar een tijdje geleden vroeg of ze hier eigenlijk wel tijd voor had, antwoordde ze eerlijk dat dit niet het geval was. Dus: nu maakt ze gewoon tijd.

Edelkoort presenteerde een ambitieus, boordevol en dol programma met maar liefst dertien (2013!) exposities. Voor de meeste plannen had ze nog geen curator op het oog, of juist wel, maar dan wisten die curatoren zelf nog van niks. Een bijzondere werkwijze. Een brainstorm was het. Ach, waarom niet?

Hoofdthema is ‘Fetishism in Fashion’. Waarom worden we gedreven door mode? Waarom worden we gek van een paar schoenen of een tas? Kortom, Fetishism in Fashion brengt onze obsessie voor mode in kaart.

Ondersteunende exposities heten onder andere: Animalism, arts & crafts met Dries Van Noten (zelf weet hij het nog niet), Bondage over korsetten, zweepjes en riempjes “leuk voor Hermès om te sponsoren”, More then a shoe, “hier hopen we massief publiek mee te trekken”, zegt Edelkoort. En ook nog Fashion versus Design (met Suzy Menkes en Alica Rawsthorn bekend van de International Herald Tribune, The Lace Enlightment, een tentoonstelling over kant, Pattern Panic over dessins, Dressingroom Diaries, een kijkje in de kledingkast van excentriekelingen.

Verder heeft Edelkoort het plan om de Grès tentoonstelling die vorig jaar in Parijs was en dit najaar in het Antwerpse MOMu in 2013 naar Arnhem te halen, en ook het Mode Festival van Hyères wilde ze graag invliegen. Oja en wereldverbeteraar Vivienne Westwood gaat natuurlijk over de afdeling sustainablity. Verschillende internationale academies doen mee, en ArtEz natuurlijk.

Pas echt verrassend vond ik het thema ‘Infantilism’, over – als ik het goed heb onthouden – kiddles, volwassenen in ‘kinderkleding’ . Als het aan Edelkoort ligt dan gaan Viktor & Rolf hier flink op los: “Daar verheug ik me bijzonder op.” Hun ontwerpen zouden worden uitgevoerd door het Franse kinderlabel Bon Point. Spijker by Spijkers houdt in dat de Arnhemse zussen met jeans in de weer moeten.

Ook vindingrijk: Het geheim van de schort. Volgens Edelkoort het meest  fetish kledingstuk dat bestaat ( ja daar denk maar es over na). Deze tentoonstelling zou plaatst moeten vinden in het Openlucht Museum, en omdat iedereen een schort kan maken, wil Edelkoort hier een ontwerpwedstrijd aan vast koppelen.

Modestad Arnhem

Over de financiën van dit modefeest werd niet gepraat, is ook niet chic.

Tot slot: “Als er nog geld en energie over is, komt er iets met kleur, dat doe ik als kleurspecialist.”

Heerlijk al die wilde ideeën. Ik geloof in Lidewij en ik wel ze volgend jaar juni allemaal zien: van Dries, Vivienne,  Viktor & Rolf tot Suzy M.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.