Top menu

SALON/2: WUFTE PUMPS IN GRACHTENPAND

Even is een slaapkamer in het statige Museum van Loon een inloopkast. Het Amsterdamse patriciershuis is een van de circa twintig onverwachte locaties waar dankzij Salon/2 mode verschijnt. In de slaapkamer van Thora van Loon-Egidius (1865-1945) pronken uitzinnige schoenen, zoals een paar wufte rode pumps met veren die omhoogschieten vanuit de hiel.

Het bonte ontwerp komt net als de andere geëxposeerde paren uit het archief van Lola Pagola, in de jaren negentig een succesvol Nederlands schoenlabel dat voor Salon drie weken lang uit de vergetelheid is gehaald.

Verderop, in de Drakensteynkamer is meubilair overdekt met transparant plastic dat geheimzinnige golft en zachtjes ruist. De dynamische installatie speelt met de  geschilderde zeegezichten op de eeuwenoude wandbespanningen erachter. Toen Dicke na een eerder bezoek aan het museum op het idee kwam en het voorlegde aan de organisatoren van Salon zeiden ze: “Doe maar.”

Of ze haar collectie mocht exposeren tijdens Salon, vroeg ook modeontwerpster Maryam Kordbacheh. Manon Schaap, één van de Salon initiatiefnemers, vond in Museum Geelvinck Hinlopen Huis aan de Keizersgracht een mooie plek voor Kordbachehs jurken als ontluikende bloemen. In de Chinese stijlkamer, met fascinerend geschilderde vissen aan de muur, hangt nu romantiek in de lucht.

Verassende settings, inspringen op ideeën en een scherpe blik voor actualiteit maken Salon tot een charmante belevenis. “Het gaat spontaan, dit is geen overgeproduceerd evenement. Dit is rebellie,” zegt Manon Schaap, eigenaar van een studio in merkbeleving. Een jaar geleden stelde ze de eerste Salon-editie samen, met Gijs Stork, zelfstandig curator, en Cathal McKee, merkenstrateeg.

Salon/2 is een culturele route door Amsterdam met zo´n zeventig deelnemers, en een mix van veel mode, vormgeving, fotografie en beeldende kunst.

In plaats van een modeshow kiest modeontwerper Antoine Peters voor een presentatie in designwinkel Droog. Tussen de vormgevingsklassiekers exposeert hij “Get Dizzy”. Duizelig wordt je inderdaad van de zeven ronddraaiende poppen in kleurige ontwerpen uit Peters’ zomercollectie voor 2012. Dat effect wordt nog versterkt door een al even duizelingwekkende video. “Ik ben altijd op zoek naar alternatieven voor een show. Hier in Droog, toch een internationale hotspot, profiteer ik van een breed publiek.”

“Salon is een simpel idee, en het werkt,” zegt Diana Stigter die met haar galerie deelneemt. “In Nederland zijn mode, kunst en vormgeving altijd zo losgekoppeld van elkaar. Salon brengt disciplines bij elkaar en probeert een kruisbestuiving tot stand te brengen. En ik houdt heel erg van mode, dat is ook een reden om mee te doen.” Stigter selecteerde vier kunstenaars waaronder Arie Boumans, onlangs afgestudeerd aan de Amsterdamse Rijksakademie. Zijn realistische monochrome vrouwenportretten hangen tegenover de cleane, sculpturale outfits van technische stoffen van Pauline van Dongen.

Mode in een kunstgalerie? Voor Diana Stigter is dat vanzelfsprekend. “De grenzen vervagen steeds meer, dit kan je makkelijker doen dan tien jaar geleden – ja in de kunst gaan dingen niet zo snel. Nu zie je in elk kunsttijdschrift als Artforum grote advertenties voor Prada en Louis Vuitton.”

Salon/2. Informatie over locaties en kaarten via de vvv en online www.salon1.org

EERDER GEPUBICEERD IN NRC HANDELSBLAD

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.