Top menu

MOde AMsterdam (MOAM) herinterpreteert op verrassende wijze mode-iconen van toen

Aankomende donderdag opent de modetentoonstelling MOAM. De expositie MOde AMsterdam is het afstudeerproject van AMFI-student Martijn Nekoui en is een interessante kruisbestuiving van hedendaags talent en spraakmakende mode-iconen van vroeger. Het resultaat? Twaalf momenten uit de naoorlogse Nederlandse modegeschiedenis in een eigentijds jasje.

Je hebt twaalf koppelingen gemaakt tussen de gevestigde orde en talent. Hoe zijn die combinaties tot stand gekomen?
Ik heb bijna drie weken lang onderzoek gedaan naar de modegeschiedenis van Nederland. Door middel van het maken van een tijdlijn heb ik een divers en zo compleet mogelijk beeld gemaakt van verschillende gebieden die met mode te maken hebben: modellen, visagisten, fotografen, modejournalistiek enzovoort.

Van elk gebied heb ik een persoon gekozen die volgens mij het meest waardevol was voor de Nederlandse modegeschiedenis. Vervolgens keek ik naar welk hedendaags talent er het beste bij past zodat ik een interessante combinatie zou krijgen. De koppels hebben een parallel en een duidelijk contrast.

Kun je een voorbeeld geven?
Ik heb Petrovsky & Ramone aan Paul Huf gekoppeld. Het fotografenduo laat rebellie zien in hun werk. Terwijl Huf bekend staat om een clean beeld. Strak en helder. Wat hun bind is dat ze beiden een sterke vrouw neerzetten. Kijk, je kan bijvoorbeeld wel een modeontwerpster als Fong Leng aan een designer als Bas Kosters koppelen, maar dat is logisch. Het is leuker om te kijken naar een minder voor de hand liggende combinatie.

Op de expositie zien we talenten die twaalf hoogtepunten van Nederlandse mode-iconen herinterpreteren . Wat krijg ik dan precies te zien?
Het is een kleine expositie. Het liefste had ik een vleugel gekregen in het Rijksmuseum, maar het is mijn afstudeerproject pas. De deelnemers laten hun eigen interpretatie zien van het mode-icoon dat ik aan hen gekoppeld heb. Zo herinterpreteren fotograaf Marco van Rijt en stylist Sonny Groo een shoot die Frans Ankoné in de jaren tachtig maakte voor de Avenue.

Wat mij opviel is dat het talent Georgette Koning een ‘vertaling’ maakt van Constance Wibaut. Interessant, want Georgette is gevestigde orde.
De een staat, en de ander stond aan de top. Van Constance  heb ik een illustratie gekregen uit 1955 van een coutureshow van Dior. Hoe gaaf is dat? Georgette illustreert haar teksten met beeld en film. Constance schreef en illustreerde. In de jaren vijftig werd er niet zoals nu gefotografeerd tijdens modeshows. De overeenkomst tussen beide is dat beide mode vertalen in tekst en beeld.

Constance vertelde me trouwens dat ze na afloop van de show haar illustratie en haar tekst meegaf aan een conducteur op Gare du Nord. Op het Centraal Station in Amsterdam stond dan een loopjongen te wachten om de informatie voor fl.2,50 per fiets naar het weekblad Elsevier te brengen. Zo kon het nog snel mee diezelfde week.

Georgette post elke dag op www.independentfashiondaily.com een nieuw stuk over mode. Vier dagen later staat het niet meer bovenaan en moet je er naar zoeken. Met de informatie over de halfjaarlijkse Parijse shows van Constance moest de lezer het een half jaar doen.

Wie of wat had je het allerliefste nog toegevoegd aan het lijstje?
Ik moet heel eerlijk zijn. Ik zou zonder meer deze mensen opnieuw gekozen hebben. Ik heb iedereen gekregen die ik wilde. Ik ben zo trots op mijn deelnemers. Ze hebben allemaal belangeloos en kosteloos meegedaan.

Je hebt een erg leuk concept bedacht. En daarom ben je al in diverse media uitgelicht. Voor een afstudeeropdracht is dat bijna ongekend. Wat ga je hierna doen? Liggen er al opdrachten klaar?
Ja eigenlijk wel. Er liggen vier voorstellen klaar van verschillende bedrijven. Maar ik heb een probleem met autoriteit. Ik heb daar in mijn vier jaar AMFI al diverse keren problemen mee gehad. Ik wil onafhankelijk opereren en niet iemand hebben die in mijn nek staat te hijgen. Ik wil bijvoorbeeld kunnen stappen tot diep in de nacht, dan vervolgens uitslapen tot 1 uur ‘s middags en dan gaan werken tot laat in de avond. Dat werkt voor mij het beste. Ik begin voor mezelf en volg mijn hart. Mijn passie is om kunst en mode te verbinden en de schoonheid ervan op speelse wijze te presenteren aan een publiek.

Door Martino Bidotti

MOAM opent donderdag 14 juni 2012 in Galerie Fontana Fortuna aan de Keizersgracht 105 in Amsterdam. Open tot en met 30 juni op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 – 18.00. Naast MOAM, is ook de expositie ‘The Ruins of Detroit’ van Yves Marchand & Romain Meffre te zien.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.