Top menu

Afstudeershow Den Haag: harmonica mouwen en opstandige plissé’s

Voor modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den  Haag ligt de focus op textiel en natuurlijk mode.  Gisteravond laat toonden acht modestudenten – van de in totaal dertien eindexamenkandidaten – in het Haagse Stadhuis verrassende, ruimtelijke en zeer arbeidsintensieve collecties. De textielstudenten en ook weer enkele modestudenten exposeren hun werk vanaf 16 juni tijdens het Textiel- en Modeparcours.

Sereen en overwegend zilvergrijs en ivoor was de afstudeercollectie van Bao Yao Fei met neopreen jassen met daaronder lange rechte rokken. Spannender, ook letterlijk, want transparant waren Fei’s zilveren opgeblazen ribbreisels in de vorm van een simpel vest, rechte rok en lange avondjurk (foto links) als sexy maliënkolders. De zilveren gemacramede string (met ‘reetveter’ aan de voorkant)  had van mij niet zo gehoeven.

Hoi Man Cheung overtuigde met een zwart-wit collectie met een rijkdom aan technieken. Het grafische en klassieke pied de poule motief kwam terug als breisel en geappliceerd. Fantasievoller was een witte stof met opgestikte tule-achtige flarden stof. De belijning van een zwart-wit getailleerd jasje (foto rechts) met afstaand bol schootje was geaccentueerd met koperkleurige baleinen.

Charlotte Greeven showde kort bolle rokjes en tops van transparant wit organza versierd met grillige wollen draden en 3D-bloemen. Romantisch en fragiel. Latex bovenstukjes in zwart en huidskleur voorkwamen dat het glazuur vanwege het hoge zoetheidsgehalte echt van de tanden sprong.

Tessa van de Meerendonk en Miriam de Waard exploreerden de digitale printtechniek. Van Meerendonk plaatste dessins die van piepklein uitliepen tot grote abstracte patronen op rechtvallende zijden jurkjes en pantalons. Om het geheel niet ‘gladjes’ te maken voegde ze jas en rok van lang apenhaar toe.

Miriam de Waard printte ook digitaal, en pakte flink uit met plissés. En hoe. Ze verwerkte ze – degradé geverfd en geprint –  in harnasachtige ontwerpen. Eyecatcher was een top met geplisseerde ronde schouders die overliepen in harmonica-mouwen. Mysterieus waren de blauw/grijs/witte prints met röntgenfoto-effect, of waren het veren?  Contrasterend waren grote glanzende pailletten als schubben verwerkt in tops en rokjes. Een rijke collectie, maar hadden die flapperden lange achterpanden niet beter achterwege kunnen blijven, vroeg ik me af.

Ik was werkelijk even van de wereld door de opstandige plissé ‘s van David Laport. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen? Geen idee (veel stijfsel waarschijnlijk), maar zijn vrolijke plissés waaierden werkelijk alle kanten uit: ze stonden overeind als een cirkel in tops, maar intrigerender vond ik ze schots en scheef alsof de felgekleurde oranje en rode plissérokken getroffen waren door windkracht 10. Laport combineerde de transparante plissés met gelaserde broeken en tops. Denk aan een driekwartbroek met op de zijnaad verticale uitvergrote taartrandjes.

Haagse Toppie outfits en accessoires: alle in het wit uitgevoerde historische kostuums die werden gepresenteerd met foto’s op vaandels. Zwarte hoogglanslak- en glitterhandschoenen van Anouk van Klaveren, de gezeefdrukte maskers en feestelijke broek van felle veren en pompons van Evelien van Pruissen. Pumps van Hoi Man Cheung met koperen punten (erg Louis Vuitton, maar ach). Een zwart ruimtelijk knap gevouwen paillettenpak van Chrissie Houtkooper.

Verfrissend was een 1e jaars ontwerp van Fabian Bredt (de nieuwe Viktor & Rolf?): een perfect gemaakt langwerpige witte doos (zie foto) op voetjes. Een raadselachtig ding, en past altijd haha!

Foto boven: Lotte van Raalte. Textiel- en modeparcours 16 t/m 20 juni. Info: www.modeshowkabk.nl

Vrijdag HKU Graduation Show Utrecht

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Afstudeershow Den Haag: harmonica mouwen en opstandige plissé’s

  1. Natasja Martens 10 juni 2012 om 20:30 #

    De witte doos op de laatste foto is de jurk van eerstejaars student Fabian Bredt. Groet, Natasja Martens