Top menu

House of 100 Hands exposeert breisel van Bauke Knottnerus

Is Bauke Knottnerus, je echte naam of een artiestenaam?

Die vraag wordt vaak gesteld. Heeft waarschijnlijk te maken met de KNOT in de achternaam. Maar Bauke Knottnerus is mijn echte naam.

Wat is er mis met haken?

Helemaal niets, alleen lijkt breien toch de meest archetypische vorm van handwerken.

Waar koop jij je breinaalden?

Bij de Bouwmaat.

Nou serieus: vertel over je brei-fascinatie, en waarom vergroot je breiwerken tot phat knits?

Breien is een hele basale techniek die iedereen herkent. Ik hou meer van materialen en technieken meer dan van spullen. Breien is zowel een handwerk techniek als wel een industriële techniek. In mijn phat knits komen beide aspecten terug. De slurven en hoezen worden industrieel vervaardigd maar het uiteindelijke product wordt met de hand gemaakt. Door breien ontstaat vanuit een draad een lap die daarna weer een ding kan worden. De uitvergrote proeflappen worden dingen op zichzelf. Ik maak een materiaal dat nog van alles kan worden, een kleed een stoel een wand een jas etc…

Wat laat je zien in de Brakke Grond?

In de brakke grond zijn twee phat knits te zien in gemaakt zijn in opdracht van het mode museum in Antwerpen, voor de show Unravel Knitwear in fashion.

Wat is je laatste werk?

De waren de phat knits voor het Antwerpse Momu, mijn grootse breisel. Ik ben nu bezig voor een klant om een nóg grotere uitvoering hiervan te maken.

Knap dat je craft op zo’n eigentijdse wijze onder de aandacht brengt. Zijn er ook andere crafts waarbij je dit zou willen doen?

Macrame lijkt me geweldig vooral ook omdat je andere materialen of objecten kan verwerken in het werkstuk.

Ik zag een foto van jou in gebreide kleren, is dit een nieuw project?

Ik heb een fascinatie voor poppenhuizen waar tot in de kleinste details meubels en kleertjes worden verkleind maar vaak de schaal niet klopt. Van een oudere dame kreeg ik dozen zelfgebreide barbie-kleertjes en ben me zelf hier mee aan gaan kleden in photoshop.

Het werk van Bauke is vanaf morgen te zien in De Brakke Grond op de tentoonstelling The House of 100 Hands.

www.baukeknottnerus.nl www.brakkegrond.nl

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.