Top menu

Eerste zomercollectie van Karssenberg Greidanus

Het duo achter het Amsterdamse modelabel Karssenberg Greidanus, respectievelijk Cleo en Sanne, studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie. Nadat Cleo in 2007 en Sanne in 2008 hun diploma op zak hadden,  gingen ze als modeduo verder in 2009.

Momenteel hangt hun kleding in vier Nederlandse winkels. Onlangs organiseerden ze een crowdfunding event waar vier jaar KG te zien en te koop was. Ik belde Cleo in hun antikraak atelier in een oud ROC bij Muiderpoort.

Ik kwam onlangs  op jullie website terecht en daar zag ik een preview van de nieuwe collectie.

Inmiddels is de gehele collectie die te zien is. Het zijn onder andere multifunctionele sjaals waarvan de drager zelf bepaald hoe hij of zij het draagt. Het gaat over vrijheid, keuzes maken. Dat willen we zelf ook. Wij behouden onze vrijheid binnen de mode omdat we niets opgelegd willen krijgen. Je geeft als drager dan ook je eigen interpretatie aan het kledingstuk. Het is een uitdaging van creativiteit.

De collecties zijn tot nu toe alleen maar voor herfst en winter bedoeld. Een bewuste keuze?
Het is inderdaad een keuze geweest. De veelheid aan kleding in wintercollecties geeft veel mogelijkheden. In de zomer zijn we tot nu toe ook toevallig gewoon druk geweest met kunstprojecten, zoals Chimera, ons project met stylist Lidewij Merckx en fotograaf Barrie Hullegie waarbij we op zoek gingen naar de essentie van het universum van een designer. Maar in juli komen we met een eigen show op de Amsterdam Fashion Week onder de vlag van Young Designer Platform. Het fijne is dat we daar een totaal eigen invulling aan mogen geven.

Hoe verliep het crowdfunding event?
Dat was een geweldige avond. We hebben een veiling gehouden waar we onder andere onze kogelvrije riemen uit ons kunstproject Bullit Proof Artist verkochten. We hebben ook veel sjaals verkocht en een collectie blue prints, tekeningen van ontwerpen van ons.

Jullie collecties gaan tot nu toe over strijd. Elementaire behoeften, bescherming, dreiging. Geen happy fashion voor Karssenberg en Greidanus dus?
Hahahaha…. Nee inderaad. Maar daarom vinden we het ook zo leuk om een zomercollectie te brengen in juli. Daarin zit meer licht. Het gaat over regen dat als symbool staat voor de grote hoeveelheid aan informatie die we te verduren krijgen iedere dag, door bijvoorbeeld internet.

Het is dan misschien ook draagbaarder?
Experimenteren doen we altijd. Daar houden we van. We zoeken meer naar een balans tussen draagbaar en experiment. Het experiment is de vertaling van onze ideeen. Een collectie is voor ons een draagbaar verhaal. We waren eerst heel erg gericht op het uitwerken van ons handschrift, dat is inmiddels duidelijk en we willen de kleding nu ook gewoon dragen.

Een coming of age van het label.
We groeien daar naartoe.

Door Martino Bidotti

www.karssenberg-greidanus.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.