Top menu

Nathalie’s Massenets internet imperium

De internetpioniers weten het misschien nog, de eerste online modewinkel Boo.com die eind 1998 werd opgericht ten tijde van de dot.com-boom. Helaas profiteerde deze virtuele winkel niet van de ontwikkeling. Al binnen een half jaar flopte de Zweedse site en was de virtuele Miss Boo, een kittig stripfiguurtje dat tergend traag klanten verwelkomde, werkeloos, samen met vierhonderd niet-digitale werknemers.

Medeoprichter Ernst Malmsten joeg er in een recordtijd tachtig miljoen pond doorheen, waaronder substantiële bedragen van banken als Goldman Sachs en investeerder Bernard Arnault, directeur van de luxegroep LVMH. Internet was een schandaal rijker. Boo was haar tijd vooruit, probeerde te veel, al waren de tijden er zeker naar. Helaas had nog bijna niemand breedband,

Dan doet Natalie Massenet het nu beter. De Canadese start in 2000 het succesvolle Net-a-Porter.com. Maandelijks loggen ruim twee miljoen vrouwen in op de site met een erg groot aantal – tegen de vijfhonderd – modelabels in het assortiment. De omzet van het in Londen gevestigde bedrijf is op een gemiddelde ochtend 90.000 pond. De gemiddelde bestelling voor een tas, paar schoenen of jurk ligt rond de 500 pond. Crisis, wat crisis? Het overgrote aanbod bestaat uit gevestigde luxelabels zoals Lanvin, Balenciaga en Dries Van Noten. Onlangs ontwierp Karl Lagerfeld, artistiek directeur van Chanel en Fendi, een exclusieve en redelijk betaalbare collectie voor Net-a-Porter. Het maakt de webshop spannend. Actueel is dat naast talloze toplabels ook ontwerpen van latent talent te koop zijn, onder wie de Nederlander Michael van der Ham. Zijn kleurrijke patchwork collectie was in twee weken al uitverkocht.

Eveneens een idee van Natalie Massenet is TheOutnet.com, het goedkope zusje van Netaporter.com. Klik als eerste op een afgeprijsd item en je hebt bijvoorbeeld  een  Valentino jurk met tachtig procent korting of een Mulberry tas of Ray-Ban zonnebril voor half geld, het aanbod is duizelingwekkend. De halfjaarlijkse Net-a-Porter uitverkoop met zeventig procent korting is trouwens ook niet mals.

Vorig jaar opende Massenet voor de modegeïnteresseerde man, met of zonder aversie tegen winkelen MrPorter.com. Ook in deze webwinkel een overstelpend aanbod aan merken van klassiek zoals Brioni en Brooks Brothers, hippe designerlabels als Raf Simons en Maison Martin Margiela, tot casual jeans van J Brands Denim. Style advisors beantwoorden dag en nacht vragen.

Natalie Massenet is sinds twee jaar multi-miljonair. De Amerikaanse en haar aandeelhouders verkochten het bedrijf voor 350 miljoen pond aan Richemont, een Zwitserse luxe-groep. Massenet cashte vijftig miljoen pond.

Wie liever zijn geld (en minder geld) ergens anders heen brengt, klikt bijvoorbeeld op asos.com, eBay of een van de vele online outlets van bijvoorbeeld Acne, of…..tips zijn altijd welkom.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.