Top menu

Modeuitje: Jan Taminiau’s couture bekijken op de Floriade

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 die sinds 1960 één keer in de tien jaar plaatst vind – gaat dit keer verder dan tuinbouw. Voor het eerst is er – naast Bourgondische thema’s zoals ‘de week van de asperge’, en ‘de week van de wijn’ – ook een heuse modeweek aan het evenement gekoppeld die vorige week werd afgesloten.

Centraal stond  de couture van Jan Taminiau die een show en masterclass gaf over duurzaamheid, één van de Floriade thema’s. Dat educatieve onderdeel van het Floriade Fashion project beleefde afgelopen vrijdag zijn hoogtepunt.  De afsluiter was de Floriade Fashion show. Die begon met de resultaten van de masterclass en eindigde met totaal negen stukken van Jan, die worden nu geëxposeerd tot 7 oktober. Het publiek had tijdens de finale de grote moeite met Jans beroemde zwevende hakken. “Dat zijn toch geen schoenen meer!”.

Na afloop van de show vormde zich een rij met ook veel internationale pers, zelfs Dubai stond te popelen met een cameraploeg. Jan, niet moe maar wel voldaan, maakt met iedereen een praatje

Jan, je toonde je collectie “Nature Extends” en hebt speciaal vijf nieuwe stukken toegevoegd. Ben je dan even zenuwachtig om de collectie te tonen als de eerste keer.
Zenuwen komen pas naar voren op de momenten dat de jurken aangetrokken moeten worden en de modellen de catwalk op gaan. De laatste keer, in Parijs, was er een struggle met de finalejurk, die ging niet soepel dicht. Dit keer waren de modellen al aangekleed voordat we begonnen. Daarom begon de show ook op tijd.

Normaal gesproken komen mensen op uitnodiging binnen bij je shows. Voelt dat nu anders, showen voor een betalend publiek die misschien nog nooit van je hebben gehoord?

Oh zo had ik het nog niet eens bekeken.  Showen in een hele andere niet fashion environment is inderdaad anders. In die zin is het een soort van rare realiteitscheck voor me. Begrijpt dit publiek wel wat ik maak?

Deelnemers die Masterclass volgden zien jou als een voorbeeld, maar wie is jouw voorbeelden?
Als kind droomde ik weg bij oude Diors en Balenciaga’s. De meesters. Bouwers van jurken. Dat was een droomwereld waar ik me altijd heel erg aan vast gehouden heb. Tegenwoordig let ik meer op de bedrijfsvoering achter de ontwerper. Hoe werkt een bedrijf? Een groot voorbeeld is Dries van Noten, door zelfstandig te blijven is hij zover gekomen, dat vind ik heel mooi.

Bij hem zou je zo een masterclass volgen?
Zonder twijfel. Leren is leuk.

Door Martino Bidotti

Floriade 2012, Venlo Noord-Limburg. Tot 7 oktober. www.floriade.nl

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.