Top menu

Het is weer pet

Het petje krijgt een make-over. Afgelopen tijd doken ze op in de wereld van de high-fashion, nou dan weet je ’t wel. Kleurrijk met een netje eromheen waren ze bij Kenzo (foto € 390!). Een heuse pettenparade kwam voorbij bij Burberry waar het een na het andere model een petje droeg van raffia met bovenop een nogal nadrukkelijke pompom.

Tot nu is er geen rapper mee gesignaleerd, een slecht teken. Want het petjesvolk bij uitstek zijn natuurlijk rappers en hiphoppers die het strakke textiele hoofddekseltje met zonneklep in de jaren tachtig adopteerden. Van oudsher geeft de pet of klak iemands sociale status aan en dragen boeren en arbeiders – zeg maar Jan met de pet – een slappe pet van vaak geruite stof. Een variatie, die gedragen werd door superspeurneus Sherlock Holmes is de pet met twee oorkleppen aan de zijkant.

De matrozenpet en de alpinopet, zijn oplichters want die hebben helemaal geen klep, wel een frivool lintje aan de achterkant of mal staartje op de kruin. Ontelbaar zijn de onmodieuze uniformpetten, vaak bedoeld om gezag mee uit te stralen. Waar de pet ook ideaal voor is, is het uit venten van een merk. Voor wie een Burberry, Dolce & Gabbana Gucci tasje of jasje niet kan betalen, is er de pet, met opvallend logo op de voorkant.

Van een andere categorie zijn sportmerken en beroemde sportclubs (honkbal) met caps van New York Yankees, Nike en New Era. Ze worden soms gedragen met de prijskaartjes er nog aan, als bewijs van echtheid.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.