Top menu

Kelly Konings van Won Hundred:”Het ontwerpen van een eenvoudig T-shirt is trouwens best moeilijk”

Kelly Konings studeerde tien jaar geleden af aan de kunstacademie in Arnhem en is sinds drie jaar head of design bij het Deense Won Hundred. Daar is ze verantwoordelijk voor zowel de vrouwencollecties als de basic WH100 collectie. Konings werkte eerder voor Viktor & Rolf, Monique van Heist, het Zweedse H&M en Velour.

Gefeliciteerd met de nieuwe Won Hundred winkel in de Utrechtsestraat!

Ik ben er zelf nog niet geweest. Ik weet dat de inrichting vrij minimalistisch is, met veel hout, eigenlijk een verlengstuk van ons kantoor.

Vertel eens iets over Won Hundred

Het is van oorsprong een Deens denimlabel, al vrij snel uitgebreid met kleding die past bij de denim, zoals sweatshirts en T-shirts. Vervolgens is het label uitgegroeid tot een dames- en herencollectie met ook jassen en schoenen.

Kelly Konings

Ik werk nu drieënhalf jaar voor Won Hundred. Nee, ik woon niet in Denemarken maar in Zweden en reis elke dag met de trein van Malmö naar Kopenhagen, gelukkig rijden de treinen hier normaal, haha.

Wonen is leuk hier, ik ben echt een Scandinavië-fan. Ik houd van Scandinavisch design en ook van de relaxte levenstijl, eigenlijk is de mentaliteit vergelijkbaar met die van Nederlanders.

Scandinavische modemerken blijven maar populair…

Weet je wat grappig is, ik ben in 2004 verhuisd naar Scandinavië, tot die tijd kon ik in Nederland nooit kleren vinden die ik leuk vond. Ik dacht maar goed dat ik verhuis, ik heb gewoon een heel andere smaak dan wat Nederlanders mooi vinden.

…en wat vinden Nederlanders dan leuk?

Ja, heel vrouwelijk, bohemisch, vrolijk, wel eigen, met veel sieraden en allerlei accessoires zoals tassen met dingetjes eraan en oorbellentrends die gevolgd worden. Dat is voor mij typisch Nederlands, net als de spijkerbroek met T-shirt, al is dat geen trend.

Dus acht jaar later is het voor mij grappig dat de Scandinavische stijl in Nederland zo populair is. Misschien had ik wel in Nederland kunnen blijven en werken! Het merk Velour waar ik voor werkte, heeft inmiddels een winkel in Amsterdam, er is een Cos, Acne, Monki, er komt een Weekday en er is nu al Won Hondred.

Je bent tien jaar geleden afgestudeerd in Arnhem, je collectie was toen best decoratief, herinner ik me. Nu is je stijl clean, wonderlijk hoe een stijl ontwikkelt toch?

Toen ik tien jaar geleden studeerde in Arnhem heerste daar de Arnhemse stijl, de werkwijze was conceptueel, werken als Viktor & Rolf zeg maar. Daar had ik best wel problemen mee, ik wist bijvoorbeeld precies hoe een T-shirt of jurk moest zijn, maar het was dan wel de bedoeling om er allerlei inspiratie bij te verzinnen. Ik heb het idee dat de docenten destijds mijn ontwerpen te simpel vonden. Ik wilde gewoon mooie kleding maken.

Bij H&M in Stockholm voelde ik me perfect thuis. Ik ben goed ik het ontwerpen van draagbare kleding, mét inspiratie – maar inspiratie die niet superoverduidelijk in elk kledingstuk terug te vinden is. Als je al mijn collecties bij elkaar ziet, zie je duidelijk mijn handschrift, een Kelly-ding zeg maar.

Het ontwerpen van een eenvoudig T-shirt is trouwens best moeilijk, er bestaan natuurlijk al zoveel T-shirts en dan moet je er één ontwerpen die nét dat heeft wat al die andere niet hebben. Dat vind ik interessant, die kleine, moeilijke opdrachtjes. Een jurk ontwerpen helemaal naar eigen idee is veel makkelijker, want dan je kun alles doen wat je wilt.

Volg je Nederlandse ontwerpers?

Tot op zekere hoogte. Ik heb contact met oud-klasgenootjes Joline (Jolink), zij heeft nu een eigen winkel, en met Daryl (Van Wouw), hij is gestopt en produceert nu voor andere labels, in China waar hij woont.

Waarom wilde jij na je afstuderen geen eigen label?

Daar heb ik wel over nagedacht. Maar bij Viktor & Rolf en bij Monique van Heist had ik gezien dat daar heel veel bij komt kijken. Monique – zij had al werkervaring – wist vergeleken met andere ontwerpers hoe ze haar label neer moest zetten en hoe retail werkte.

Achteraf gezien ben ik blij dat ik meteen ben gaan werken en bij H&M heb geleerd hoe een collectie wordt opgebouwd en prijzen worden berekend. Wie weet begin ik ooit in de toekomst een label.www.wonhundred.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.