Top menu

Op de heupen: de peplumtrend

Peplum, peplum, peplum, pemplum, peplum. Als je Engelstalige modeblaadjes leest dan kom je dat woord momenteel om de haverklap tegen. In Nederland zeggen we schootje tegen het golvende stukje stof dat als een schortje rond heuphoogte wordt gedragen. Zo’n schootje staat geweldig op de catwalk aan het lijf van een 1,80 meter lang model met size zero. Aan de kleerhanger (dat is eigenlijk het zelfde) lijkt het ook nog wel aardig. Maar trek het als normaal mens aan en de alarmbellen gaan af. Het ontwerp is geforceerd en dat schootje komt opeens over als een rare friemel. Zo’n friemel zagen we ook als zelfstandig onderdeel een jaar geleden in de Acne showroom (wintercollectie).

S/S 2011 Jil Sander, de trendsetter

Ik vroeg nog aan zo’n patente blonde Zweed, hoe heet dat, zo’n friemel, ze zouden het nazoeken, ik wacht nog steeds op het antwoord. Kostuumhistorisch gezien is het schootje al een gouwe ouwe, de Britse benaming peplum (eeuwenoud antiek Grieks) verraadt dat al.

Tijdens de vorige eeuw waren ze begin jaren tachtig volop te zien bij theatrale modeontwerpers als Thierry Mugler (foto boven) en Claude Montana.

Deze zomer tiert het schootje welig als bloemblaadjes aan jasjes, bustiers en tops. Bijvoorbeeld futuristisch bij Jil Sander, romantisch bij Nina Ricci, futuristisch bij Dries Van Noten. Een variant is een wijduitstaand schootje aan de kokerrok (Jason Wu). Très bien, de taille is het middelpunt, dat geeft deze trend duidelijk aan. Keerzijde is dat die chique friemel wel een loodzwaar accent legt op de heupen. Geen zin in al klokkende schootjes? Volg dan de flapperdresstrend met zijn sluikvallende jurken.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.