Top menu

Tom Ford op Vogue Festival: “Ik zit drie keer per dag in bad”

Tom Ford was gistermiddag een van de laatste sprekers op het Vogue Fesitval in Londen. Ik ben van het nuchtere modetype maar Tom Ford (1961) in levende lijve zien doet mijn modehart sneller kloppen. Wat is hij knap en slim, en wat ruikt hij lekker, merk ik als hij mij passeert. “Het is Neroli Portofino,” vertelt Ford, een van zijn laatste, en vele geuren.

Het gesprek met de Vogue hoofdredacteur Alexandra Shulman begint na een hysterisch uur met veel geduw en getrek in het publiek om een eerste rij plek te bemachtigen. Richard Buckley, Ford’s man, zit natuurlijk vooraan.

Ford draagt een zijden bordeauxrode das, een paar klassieke herenschoenen en een perfect gesneden zwart pak. Sokken? Ik zie ze niet.

Alexandra Shulman, zichtbaar nerveus, stelt de ontwerper voor als ‘superman’ waarna een compilatiefilm start met veel naakt, veel lippenstift, veel Tom en veel celebrities. “Het is moeilijk om nieuwe vrienden te maken sinds ik bekend ben” zegt Tom.

Ford groeit op in Texas en wordt mede door zijn rustige jeugd geïnspireerd tot wat hij nu maakt. Het liefst zit hij in bad; wanneer het kan drie keer per dag. “It’s when I think best.” Over zijn vrije tijd zegt hij: “Die heb ik eigenlijk niet, ik werk altijd, maar naast in bad zitten ga ik ook graag de natuur in.” Wildwaterraften met Richard deed hij voor zijn 50e verjaardag. ” Het liefst ben ik buiten, en ik ben zo’n perfectionist dat ik het liefst de bomen nog zou ontwerpen, maar aan de natuur kun je nu eenmaal niks doen. ”

Ford begint zijn verhaal bij zijn tienerjaren. Tiener Tom droeg hippiekleding en had lang haar. Lijkt een groot contrast met nu, maar dat vind hij zelf wel meevallen. Als jonge ontwerper begint hij als assistent bij de ontwerpster Cathy Hardwick in New York. Als hij in 2005, na Yves Saint Laurent en Gucci (het laatste maakte hij tot een miljardenbedrijf), zijn eigen label Tom Ford begint, bouwt hij niet alleen een eigen imperium op maar wordt hij ook nog een ster.

Hoe zij zelf denkt over glamour en zijn eigen label? “Its not a word I like or think about. It’s just what I see. It’s like the word sexy. You just are sexy or not. I just see glamour”

Zijn grootste inspiratiebronnen zijn verre van sexy. “Ik kijk vooral op naar Ralph Lauren, Calvin Klein (beetje sexy) en natuurlijk Coco Chanel. “De jaren 70 hebben mij gevormd, Halston en Elsa Peretti hebben mij gemaakt tot wat ik nu ben. Slechte eigenschappen heeft Tom ook. “I am a perfectionist to the point of insanity,” weet je zegt hij tegen Shulman, “Ik heb zojuist in alle eerlijkheid mijn mening gegeven over de wenkbrauwen van één van je collega’s. Ik wil altijd veranderen, dingen perfect maken.

Gelukkig houdt Richard hem met beide voeten op de grond. Ford ontmoette Richard (destijds editor Womens Wear Daily) op zijn vijfentwintigste. Buckley (toen 38) en Ford gingen na een maand samenwonen en zijn sindsdien samen. De liefde bloeide op in een lift. “Na een halve minuut wist ik dat we voor altijd samen zouden zijn.

“There’s no fame at home.” Ford geeft toe dat hij zelf muze is voor zijn collecties. “I’m the face of the brand. I believe the most successful designer labels have a clear imprint of the designer himself. Hij probeert zelfs de lippenstiften om te kijken of ze goed zijn (niet in een nachtclub benadrukt hij). “When you buy something from a designer, you must be sure he or she did everything to make it the best possible.”
Ford heeft geen mobiele telefoon en hij e-mailt liever dan dat hij belt. “Moeilijke zakelijke telefoontjes doe ik altijd zelf.” Ondanks zijn grote succes waarschuwt hij voor het hebben en starten van een eigen label: “It’s a constant battle.” Zeker nu, als je in de bladen kijkt, lijkt alles ‘in’ te zijn (ballerina’s, sleehakken, pumps.). Tegenwoordig is alles fashion, volgens Ford. Een blik in de tijdschriften onderstreept zijn punt, alles kan en trends volgen elkaar nog altijd in hoger tempo op. Is het nu de Hawaï print; morgen is het weer een Liberty bloem. Mode gaat niet meer in op de behoefte aan verandering, zegt Ford, maar is afhankelijk geworden van de constante opgelegde verandering. “Ik zou wel eens echt een collectie willen maken waar men écht op zit te wachten. Vroeger gingen couturiers na hun show een maand of twee naar een eiland om na te denken. Nu moet ik vrijwel direct na de show de volgende schetsen af hebben. Het is soms gekkenwerk. Mode is moeilijker dan de filmindustrie. ”

En daarmee komen we bij zijn Oscarnominatie voor ‘A Single Man’. Nerveus voor de stap naar de filmindustrie was Ford niet. “Ik wil meer films maken, ben nu bezig met een tweede.” Ford spreekt vol passie over zijn werk als regisseur en geeft aan zeker nog niet klaar te zijn met dit medium.
Er zijn veel vragen uit het publiek (hoe begin ik een label? Wat zijn de factoren tot succes?). Ford heeft de antwoorden niet. maar geeft wel enkele tips. “Ik haat de woorden equity en networking”. Dat is één van de redenen waarom ik terug ben gegaan naar intieme modepresentaties waarbij ik iedereen zelf te woord sta. Dat is mijn reactie op de veranderingen binnen de industrie, waarin retailers als Topshop steeds belangrijker worden. “Ook ik ga terug naar de kern.”

Tom Ford was een mooie afsluiter van het Vogue Festival.  Het bemachtigen van een handtekening is op het nippertje niet gelukt. Zijn geur zit nog in mijn neus.

 

Door Eve-Marie Kuijstermans

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.