Top menu

Elsien Gringhuis definieert duurzaamheid voor A Fashion Odyssey in Eindhoven

Zaterdag opent in het Designhuis in Eindhoven A Fashion Odyssey over duurzaamheid. Modeontwerpers Iñiy Sanchez, Elsien Gringhuis en Berber Soepboer tonen in een minitentoonstelling hun duurzame ontwerpen. Elsien Gringhuis, winnaar van de Green Fashion Competition 2011, vertelt wat duurzaamheid voor haar betekent.

Wat voor duurzaams heb jij bedacht voor A Fashion Odyssey?  

Ik laat een patronenonderzoek zien. Mijn hele zomercollectie bestaat uit één patroonprincipe, bijvoorbeeld een jas bestaat slechts uit twee delen, die zwarte waxjas, ken je die? Door in het patroon die twee lijnen ietsje te verschuiven krijg je een heel ander kledingstuk. Ik heb dus een jas, een blazer, blouse, een rok, een broek.. zeg maar de basisgarderobe van een vrouw.

Met patronen definieer jij dus duurzaamheid…

Ja, op deze wijze werk ik efficiënter, het kost minder energie om de kleding te maken, want die twee patroondelen zijn zo in elkaar gestikt. Ook is er minder restafval.

Hoe wordt je patronenonderzoek geëxposeerd?

Ik heb mijn atelier nagebouwd en de patroondelen hangen en liggen daar, en de kleding staat op poppen. Er is een film gemaakt van hoe Berber Soepboer, Iñiy Sanchez en ik werken.

Je bent in 2008 afgestudeerd in Arnhem, en hebt vervolgens de switch gemaakt naar duurzaamheid, noem je het zelf ook trouwens zo?

Ja, zo kun je het noemen, al gaat het mij vooral om de kwaliteit van een kledingstuk. Ook volg ik niet de seizoenen, mijn werk is tijdloos, en ik maak heel compacte collecties met telkens weer een jas, een rok, een blouse enz.

Verder wil ik in de toekomst graag milieuvriendelijker verven, maar dat lukt niet erg omdat de kleuren te vaag worden en niet wasvast zijn. Dus het zit er voorlopig nog niet in, de technieken die ik ken zijn nog niet goed genoeg.

Je toonde je zomercollectie afgelopen januari. Ga je weer showen in juli?

Nee, liever niet zelfs, in plaats van een show ga ik een mooi lookbook maken en een film. Dat kan ik makkelijker aan klanten laten zien. Ik heb nu zes verkooppunten (o.a Haleluja in Brussel, Wendela Van Dijk, Rotterdam) en doe de verkoop het liefst zelf.

Dus geen dure beurzen meer?

De winkels die ik nu heb dank ik aan mezelf, niet aan een beurs met veel gedoe.

Ik heb het trouwens erg druk met produceren, dat is echt een ding. Ik ben vanavond net terug gekomen uit Roemenië, en ben zo druk, dat ik niet eens weet of ik tijd heb voor de opening zaterdag! www.elsiengringhuis.com voor alle verkooppunten.

Fashion Odyssey wordt op zaterdag 14 april geopend door Javier Barcala (platform The Believers), modefotograaf en pionier op het gebied van duurzame mode. De minitentoonstelling is tot en met zondag 20 mei te bezoeken. Meer informatie: www.premsela.org

Tijdens de Arnhem Modebiënnale 2011 vond het symposium A Fashion Odyssey plaats.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.