Top menu

Wat doet Victor de Bie behalve exposeren in &Foam?

Onlangs zag ik in de nieuwe &Foam conceptstore in de Amsterdamse Vijzelstraat, de expositie ‘Onder Anderen…’, samengesteld door Niels Klavers -hoofd mode Rietveld. Klavers had een  twintigtal Rietveld alumni gevraagd om een bijzonder item uit hun collectie beschikbaar te stellen. Victor de Bie, hij studeerde in 2001 af, koos voor het exposeren van een sieraad. Hoe zou het gaan met Victor, vroeg ik me af.

In januari zag ik je in Parijs backstage bij Jan Taminiau.

Ik doe voor Jan altijd alles wat met modellen te maken heeft, de casting en choreografie. Ik zoek ook ‘nieuwe’ gezichten, dat doe ik ook voor House of Orange, van Jan weet ik wat hij nodig heeft.

Omschrijf ‘het gezicht’ van Jan eens.

Dat is een sterke vrouw, zoals je weer is Silvia (Van der Klooster) de muze van Jan. Hmm hoe omschrijf ik haar…. sterk maar tegelijkertijd heel kwetsbaar, dat is voor Jan perfect is, en er mag best een edge, iets rauws, aan zitten, ze hoeft niet té mooi te zijn.

Verder wilde ik voor de show uit praktisch oogpunt – omdat de schoenen zo hoog zijn – geen 16-, of 18-jarigen, maar liefst iets oudere meiden die goed op heel hoge schoenen kunnen lopen.  Want stel modellen lopen niet mooi, dan loop je het gevaar dat iedereen kijkt naar de modellen en niemand naar de schoenen. Dat wilde ik absoluut niet.

Iets anders, je sieraad dat ik zag in &Foam.

Ja. Niels Klavers kwam op het idee.  Het sieraad is een relatiegeschenk dat ik in 2010 in opdracht van het World Fashion Center in een oplage van 75 stuks heb gemaakt. Het is van plastic, dat zie je niet hè?

Nee, het ziet er loodzwaar uit.

Als techniek koos ik voor 3D-printen, Freedom of Creation heeft het uitgevoerd. Ik heb het zwart laten maken, want 3D-prints zijn wit, iets oogt dan nogal snel als een proefmodel. De ring is wel kwetsbaar, draag je het dan vliegt het zwart er zo vanaf. Het is echt een showding.

Voor Jan Taminiau maakte je in het begin van die feestelijke accessoires waaronder een gevouwen bootje als hoedje en een puntmuts met vlag, uitgevoerd in leer, is daar ooit iets mee gedaan?

Nee, helaas. Het was erg leuk om te maken en het te bedenken maar om het vervolgens aan de man te brengen…. en mijn schilder- en tekenwerk loopt goed. Dat doe ik naast castings en  het zoeken naar new faces. Soms maak ik illustraties, of eigenlijk heel veel illustratie. Ik ben bezig met een koffiemerk daarvoor maak ik onder andere illustraties en de verpakking, het zit allemaal nog in de opstartfase. Het is oud werk wat ze er op willen hebben

In je figuratieve, kleurrijke, gekke stijl?

Ja, die stijl wordt helemaal doorgevoerd, het is een heel leuke opdracht. Verder komen er mensen bij mij langs in het atelier aan de Prinsengracht, vinden ze iets leuk dan kopen ze het. www.victordebie.com

Het ouderlijk huis, Victor de Bie

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.