Top menu

Modewinkels in Berlijn (deel 2)

Het is de liberale levensstijl die heerst in de Duitse hoofdstad die op veel Nederlanders een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent. De moderne Zeitgeist en het hoogontwikkelde culturele leven in de metropool zorgen ook nog eens voor een variatie aan modewinkels. Met Berlijn is het zo; als je één keer gaat, blijf je gaan. Hier nog twee winkeltips:

De nomadische conceptstore Darklands, verscholen op een bedrijventerrein vlakbij het centraal station van Berlijn, verhuist om de zoveel seizoenen van locatie. Het onafgewerkte interieur ademt rauwheid die ook kennmerkend is voor Berlijn. Darklands doet zijn naam eer aan, het is de hemel voor mannen die zich graag in zwart kleden. Het grote aanbod aan donkere herenkleding en accessoires van modehuizen als Ann Demeulemeester, Rick Owens, Damir Doma en Boris Bidjan Saberi hangt aan lage rekken en ligt uitgestald op tafels. Naast een verdwaalde grijstint is de enige kleur een stapel Barbieroze truien. De shop is alleen via de achterkant van AA Galleries bereikbaar. www.darklandsberlin.com Heidestrasse 50 1-B.

 

Middenin de kleurrijke yuppenwijk Prenzlauer Berg zit op een hoekje aan een park met speeltuin het blije Glücklich am Park. Een eetcafe en winkel in één. Boven het eet,- en drinkgedeelte worden schoenen, tassen en kleding van verschillende merken als Vagabond en Cheap Monday verkocht en ook het eigen label Kauf dich Glücklich.

Qua trends lopen ze hier een modeseizoen achter, desalniettemin kan je hier wel geinige hebbedingetjes scoren, zoals een camera van Lomography. Het aardige personeel is attent en vertelt graag over de winkel en welke versgemaakte wafel met roomijs bij welk biologisch fruitsapje past. www.kaufdichgluecklich.de Kastanienallee 54.

 

En hier is nog eens deel 1 van winkelen in Berlijn

“Ik ga een weekendje naar Berlijn.” Een zin die de afgelopen jaren regelmatig te horen was en dan het liefst luid werd uitgesproken in een drukke omgeving zodat iedereen het kon horen.

Een bezoek aan Berlijn wordt nog altijd gezien als cultureel verantwoord. De grote belangstelling van Nederlanders voor de Duitse hoofdstad groeit nog steeds. De aantrekkingskracht is niet gek want de op één na grootste stad in de Europese Unie herbergt zoveel moois dat één weekend niet voldoende is. Als modefanaat ben je niets zonder een plattegrond  of app. Deze twee winkels mag je niet missen, nog twee andere volgen binnenkort

VooStore is een conceptstore en zit in een oude slotenmakerij middenin het vreselijk hippe Kreuzberg. Deze wijk is hét up-and-coming district voor mode, kunst en design en ligt ten zuiden van de wijk Mitte. Het heeft veel Turkse groente,- en fruitwinkels en knusse slecht onderhouden straten met terrasjes die bevolkt worden door links georiënteerde Berlijners in Scandinavische kledij. VooStore is een prijswinnende conceptstore waar labels als HenrikVibskov, Nike en Acne verkocht worden, maar waar ook tijdschriften O32C, Husk en Butt over de toonbank gaan. De winkel is een combinatie van club, winkel, restaurant/bar waar regelmatig lezingen worden gehouden over mode en kunst. VooStore is spannend en bruist, zelfs op een koude donderdagochtend toen ik langswipte. www.vooberlin.com. Oranienstrasse 24, Berlijn.

 

Heel anders is de Andreas Murkudis ( kunstcurator) conceptstore. De strakke architectonische winkel zit in een oud kantoorgebouw van de krant Tagespiegel  is zeer de moeite waard, en werkt als een magneet voor de liefhebbers van mode en design. Er worden naast high-end modelabels als Balenciaga, Jil Sander, Maison Martin Margiela en Dries van Noten ook onbekende kunstenaars en modeontwerpers als Saskia Diez en Flos verkocht. Bij de entree van de hoge ruimte staat een metershoge kapstok vol Célinetassen. Al die designspullen vormen een groot contrast met de buurt Tiergarten, waar junks en prostituees de straten onveilig maken. Vergeet de ingezonken verdieping met uitnodigend meubilair en bewegende lampen niet. En voor de tassenfreak is er een wandstellage, inclusief bibliotheektrap, met tassen en koffers van alle hebberig makende labels zoals Valextra en Balenciaga. www.andreasmurkudis.com Potsdamerstrasse 81 Berlijn.

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.