Top menu

Mis ze niet, de Arnhemse stockdagen!

In de Gelderse hoofdstad vindt van 30 maart tot en met 1 april de tweede editie plaats van de Arnhemse Stockdagen, bedoeld voor koopjesjagers én geïnteresseerden in mode en stoffen.

Sebastiaan Kramer, het zakelijk brein achter het modelabel Sjaak Hullekes is  initiatiefnemer. Samen met het productiebureau Sophie Schijf Organiseert, bouwt hij aan een terugkerend evenement. In het laatste weekend van deze maand zijn er voorraadverkopen, samples en left-overs te koop van onder andere The People of the Labyrints, Sjaak Hullekes, Trix & Rees en Spijkers & Spijkers, maar zijn er ook workshops en lezingen. www.arnhemsestockdagen.nl

Ha Sebastiaan. De eerste editie is langs mij heengegaan. Vertel, hoe ging het?

We hebben ook weinig geluid geproduceerd rondom die eerste editie. Maar het werd een groot succes. Er zijn grote omzetten gehaald en mensen vanuit heel Nederland zijn er op afgekomen. Veel modestudenten hadden interesse, want zij konden zo een kijkje achter de schermen nemen bij ontwerpers en natuurlijk goedkoop stoffen en kleding kopen. De deelnemende bedrijven waren ook nu dus weer enthousiast en wilden graag weer mee doen.

Het is nu de tweede keer dat je de Arnhemse stockdagen organiseert. Waarom ben je dit gaan doen?

Nou in Arnhem hadden winkeliers natuurlijk hun eigen uitverkoop en de in Arnhem gevestigde modeontwerpers hun eigen stockdagen. Maar het was allemaal verspreid over een lange periode. Het leek mij handig om die verkoopmomenten te verzamelen en ze over een paar achtereenvolgende dagen te plannen.

Deze keer zijn er naast de stockdagen ook lezingen, workshops, een stoffenruilbeurs en het filmhuis van Arnhem draait exclusief de documentaire Les mains d’Hermès.

Ja klopt we willen meer de diepte ingaan. We zijn ons meer gaan focussen op het ambacht en de nijverheid van mode. Daarom zijn er verschillende cursussen voor zowel professionals als amateurs. Denk aan: riemen maken, kantbreien of porseleinen knopen maken. We hebben ook lezingen van modeprofessionals zoals ‘Trend duurzaam ondernemen in de mode’ en ‘New Dutch Luxury’ over de nieuwe luxe binnen de Nederlandse mode.

De Hermès documentaire hebben we exclusief gekregen omdat we ons richten op ambacht en nijverheid. Iets dat hoog in het vaandel staat bij het Franse modehuis.

Waarom noem je het nog steeds stockdagen? Het is tenslotte meer dan dat.

Goede vraag. De basis is nog steeds de stockverkopen, die scheppen voor de koper de gelegenheid om ook een kijkje achter de schermen te nemen, maar voor de ontwerpers en winkeliers is het prettig om oude stoffen en collecties nog te verkopen die anders maar blijven liggen in het atelier of magazijn. Alleen nu wilden we meer zodat men er een weekendje Arnhem van kan maken. Daarom zijn we meer gaan organiseren.

En volgende keer nog meer?

Ja daar zijn we al druk mee bezig. Voor de derde editie komt er een grote stoffenmarkt en hebben we een expositie van een kunstenaar die textiel als uitgangspunt heeft. We willen mooie stoffen laten zien. Het is ook erg van deze tijd vinden we. Men wil weten waar mode vandaan komt en hoe het gemaakt is. We willen de diepte ingaan met mode.

De Arnhem Mode Biënnale krijgt concurrentie haha!

We hebben allebei een ander uitgangspunt. Onze basis blijft de reguliere stockverkopen van ontwerpers en winkeliers, daarnaast richten we ons niet alleen op mode, de focus is textiel en alles daaromheen.

Ik ben erg benieuwd. Het klinkt veelbelovend. Succes!

Arnhemse Stockdagen van 30 maart – 1 april

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.