Top menu

De Nederlandse hofleveranciers van Lady Gaga

Wie Lady Gaga een beetje volgt weet dat de ster oog heeft voor vooruitstrevende mode van Nederlandse ontwerpers zoals Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Bart Hess. Heeft de popster soms een zwak voor Nederland? Zou kunnen, immers ze heeft een Nederlandse bodyguard in dienst. Waarschijnlijker is dat de wereldburger talent herkent.

Gaga in dutch design valt te bewonderen in haar spraakmakende clips, tijdens optredens en op foto’s. Omdat Stefani Joanne Angelina Germanotta, alias Lady Gaga, sommige Nederlandse ontwerpen echt mooi vindt, draagt ze de kleding ook ‘privé’ als ze uit eten gaat. Van elke stap die ze maakt, verschijnen foto’s in de pers en op blogs. Fijn, zo’n stijlioon dat ontwerpers gratis publiciteit gunt.

Hoe het uitlenen van een jurk of schoen in zijn werk gaat? Ontwerpers als Viktor & Rolf werken met gerenommeerd buitenlandse persbureaus, die bezocht worden door stylisten, in dit geval het creatieve team van Haus of Gaga. Worden er spullen gebruikt, dan mailen Gaga’s assistenten de ontwerper.  “She is wearing you in Paris,” las Jan Taminiau december 2010 in een onverwacht mailtje . Afzender Haus of Gaga. Op de mee gestuurde foto stond Gaga in een zachtroze lange jas en paillettenjurk met hoog opstaande schouders en bijpassende, zwevende schoenen. Later zou Jan nog een keer zo’n mail ontvangen.

Schoenontwerper Miriam van Weeghel uit Zwolle heeft geen budget voor een perskantoor in het buitenland. Toch wist het team van Gaga haar, mogelijk via haar blog, te vinden. Ze stond perplex toen Haus of Gaga haar mailde met de vraag of ze een paar van haar hoge houten schoenen richting de Lady wilde sturen, ze zouden mogelijk gebruikt worden voor een modeshoot. Helaas, Van Weeghel, die onder andere schoenen ontwerpt voor Elsien Gringhuis, kreeg de extravagante modellen ongedragen terug. Lang teleurgesteld was ze niet, Van Weeghel werd overspoeld door persaandacht, de schoenen werden vervolgens gedragen in Holland’s Next Top Model.

Ook Jan Taminiau stond verbaasd over wat er gebeurt als de bekendste popster ter wereld je ontwerpen draagt. Hij werd overspoeld met mails uit Dubai en India van mensen die zijn ontwerpen wilden. Ook  kwamen er aanvragen om kleding te lenen van onder anderen Britney Spears.

Viktor & Rolf : Gaga’s hofleveranciers

Het kan niet anders; de Lady is gaga van Viktor & Rolf. De afgelopen jaren droeg ze minstens tien van hun outfits: privé, voor fotoshoots, videoclips en bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards 2009 (laarzen). Tijdens een optreden in de David Letterman’s Late Show in mei 2011 verschijnt ze in een leren jasje uit de najaarscollectie van 2011. Voor de lange videoclip Telephone uit 2010 maken V&R in opdracht een strapless jumpsuit met grove ketens (van licht aluminium) van Studio Job die wel vaker samenwerken met Viktor & Rolf.

Topstukken van Iris van Herpen

Gaga is de eerste internationale beroemdheid die Iris van Herpen een paar keer promoot. In 2009 draagt ze in Manilla een beige trenchcoat met ingezette metalen stukken uit Van Herpens ‘mummification’ collectie.

De ontwerpster houdt er een mooie foto aan over in het koffietafelboek Book of Gaga. Twee jaar later is het weer raak. In Sidney wordt de ster in een nachtclub gespot in een waanzinnig couturestuk met schouders die boven haar oren uitsteken met bijpassende schoenen van United Nude (merk van Rem D. Koolhaas)

De slijmjurk van Bart Hess.

Nadat het stylingteam Haus of Gaga een foto in de Amerikaanse Vogue ziet van de ‘slime dress’ van Bart Hess bestellen ze een variatie. De vormgever verscheept even later een ruim zeven kilo zware paars/oranje exemplaar vanuit zijn studio in Eindhoven naar New York.

Foto’s van Gaga in het slijmerige ontwerp zijn gebruikt voor de hoes van de single ‘Born this way’uit 2011 en voor de video.

Wandelende kunst van Jan Taminiau

Maar liefst twee kunstige couturestukken van Jan Taminiau draagt Lady Gaga in de You and I video uit 2011. Bij de jurk van kurk, beslagen met goudkleurige metalen studs, horen bijpassende torenhoge schoenen, gemaakt door René van den Berg, die eerder Beyoncé’s voetjes schoeide in een paar Taminiau’s. Eind vorig jaar trekt Gaga aandacht tijdens een interview voor MAC’s Viva Glam Night in een huidkleurig Taminiau mini-jurkje met ruches. In totaal is de ster zo’n vijf keer gezien in Taminiau.

Otazu’s edelkitsch

Vrij recent is Gaga’s samenwerking met sieradenontwerper Otazu. Opvallend trouwens dat dit zo lang moest duren. Meestal is de Argentijn die jaren in Nederland woonde en werkte er als de kippen bij om celebs (Kylie Minogue, Aretha Franklin) vol te hangen met zijn edelkitsch.

Otazu, nu woonachtig in New York, maakte twee diamanten voortanden die Gaga flasht in een video voorafgaand aan de show van Thierry Mugler in oktober 2011. Een jaar eerder tijdens de MTV Video Music Awards 2010 draagt Gaga de veelbesproken vleesjurk. De glimmende versiersels op de bijpassende clutch komen uit Otazu’s ateliers, net als de rest van haar juwelen.

Eerder gepubliceerd in Het Parool.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.