Top menu

Mary Katrantzou: “Ik had gewoon nooit gedacht dat ik meteen zou verkopen.”

Word je aangenomen op de prestigieuze modeschool Central Saint Martins in Londen en wil je je specialiseren in dessins – vooral met digitale druktechnieken – gaan je docenten dwarsliggen. Ga maar ouderwets zeefdrukken, zeggen ze. Het overkwam modeontwerperster Mary Katrantzou (1983). Alvast ter geruststelling, het is helemaal goed gekomen met de Griekse die in 2008 haar master haalt, een jaar later haar eerste collectie showt en haar verkooppunten van 0 naar 110 ziet schieten. Inmiddels rum 160. Abnormaal veel. Helemaal in deze recessietijd waarin een beginnend ontwerper al blij mag zijn met tien verkooppunten. Haar handschrift? Sierlijke jurkjes met ingenieuze geplaatste trompe l’oeil prints.

Detail rok Fabergé collectie

Afgelopen oktober, in de Parijse showroom van Mary Katrantzou, schrijven salesmeisjes hun vingers blauw aan bestellingen. Katrantzou staat er ontspannen bij en vertelt over haar nieuwe zomercollectie met uiterst draagbare jurken en tops vol bloemen, maar dat er ook sculpturale jurken tussen zitten, van 3d bloemetjes uitgevoerd in metaal geïnspireerd op de samengeperste-autokunst van John Chamberlain. Haar eigen orders noteren doet de goedlachse stevige brunette niet meer. Al weet ze tegenwoordig wel hoe dat moet. In 2009, na het showen van haar eerste collectie tijdens de London Fashion Week, had ze nog geen idee van sales. “Tsja, waarom eigenlijk niet?”vraagt ze zich hardop af. “Ik had gewoon nooit gedacht dat ik meteen zou verkopen.” De eerste orders schrijft ze op de achterkant van haar persbericht.

Eén van de kopers van haar collectie met rechtvallende jurkjes met juwelenprints is de toonaangevende Britse boutique Browns. Ook de Parijse modehemel Colette laat een order noteren. Vogue en Harper’s Bazaar presenteren haar als ‘rijzende ster’ en veel bladen tonen C’est N’est pas une Chambre, Katrantzou’s tweede collectie, een visueel feest met digitaal geprinte rokjes en jurkjes voorzien van realistische interieurs met kroonluchters en vazen. Eyecatcher is een bolstaande lampekap-rok, inclusief franjes, die de aandacht trekt van enkele privé-verzamelaars die er grif 10.000 euro voor neer tellen.

Najaars wintercollectie 2012/2013, met de potloodjurk van buigbare latexpotloden

Het volgende collecters-item is Jewel Tree, een jurk waarvan de bolle rok is geborduurd met 3D-bloemen en kristal van Swarovski (inmiddels haar sponsor) geïnspireerd op het decoratieve Fabergé-ei.  Vijftien mensen kopen het voor ruim 12.000 euro. Iets goedkoper is de vissenkom-jurk van afgelopen winter, een halterjurk waarvan de bolle rok is bedrukt met een kom met twee vissen en motieven van vazen uit de Chinese Qing dynastie. Vijfenveertig fans bestellen het kunstwerk.

Als beginnend ontwerper kan Katrantzou de kostbare ontwerpen uitvoeren dankzij de 100.000 euro die ze wint met de Swiss Textile Award in 2010. In dat jaar, vlak voordat ze haar vissenkomcollectie toont voor winter 2010/2011, realiseert de Griekse ontwerpster dat haar doorbraak nabij is. “Ik weet niet wat er gebeurde, maar something clicked. Doorgaans kun je kledingstukken niet zo maar met elkaar mixen, maar wonderlijk genoeg paste voor het eerst alles als vanzelfsprekend bij elkaar.”

Met de computermuis als verfkwast maakt Katrantzou ook betaalbare en draagbare mode die zijn weg vindt van China tot Amsterdam. “Mary maakt een bijzondere goede vertaalslag van haar catwalkcollecties met professioneel geproduceerde ontwerpen van mooie stoffen die allemaal op elkaar zijn afgestemd”, zegt detaillist Gerda van Ravenstein die het Britse merk sinds een jaar verkoopt in haar winkel aan de Keizersgracht, waar ook Dries van Noten, Givenchy en Viktor & Rolf hangen. “Dat geeft aan dat Katrantzou, als relatief klein bedrijf, ook commercieel is.” Van Ravenstein verkocht afgelopen winter onder andere zijden jersey jurkjes vanaf € 548. Het duurste was een fluwelen jurk voor € 1208. Op een enkel stuk na vloog alles de winkel uit, zegt Marlijn van Koningsbruggen, inkoopster voor Van Ravenstein. “We zijn gevallen voor de collectie van Mary Katrantzou vanwege de originele, kleurrijke en opvallende prints. Die prints vertellen een verhaal. Verder is de collectie erg persoonlijk en nog niet zo groot, dit vinden we fijn omdat we er dan een goed beeld in de winkel van kunnen tonen.”

De beroemde vissenkomjurk

Mode is niet de eerste liefde van Katrantzou. In 2001 vertrekt ze naar New York voor een studie architectuur aan de Rhode Island School of Design. Met interesse volgt ze de lessen over textiel en kleur, maar verder valt de studierichting haar tegen. Ze neemt de oversteek naar Londen en wordt aangenomen aan Central Saint Martins. Het belangrijkste dat de verlegen Katrantzou daar opsteekt, is het verdedigen van haar ontwerpen. Omdat er een taboe ligt op digitale printen, verdiept Katrantzou – dan al veel in de weer met Photoshop – zich in de techniek. Als studente krijgt ze een echtpaar met een digitaal printbedrijfje in Worcestershire zo ver om haar afstudeercollectie te produceren. Met honderdzestig verkooppunten draaien de digitale printers tegenwoordig overuren.

Dat de gedecoreerde kleding van Mary Katrantzou zo aanslaat, is best opmerkelijk. Want eerlijk is eerlijk, haar drukke dessins vallen in de categorie klinkklare kitsch. Maar de gelukkige Griekse heeft de tijdsgeest mee. Het wemelt van de ontwerpers zoals Givenchy en Prada en opvallend veel Britten die gespecialiseerd zijn in wilde prints. Denk aan Louise Gray, Christopher Kane en Erdem. Katrantzou’s kleurrijke prints doen sterk denken aan de barokke dessins waarmee Gianni Versace in de jaren tachtig bekend wordt. Versace showt in 1988 ook korte bolle rokjes, identiek aan het model waar Katrantzou mee scoort. Het is voor het modevolk blijkbaar te lang geleden om daar heisa over te maken. Toch is er wel verschil: Katrantzou’s ontwerpen zijn minder schreeuwerig dan die van Versace. Haar dessins zijn verfijnder en subtieler geplaatst op bijvoorbeeld een voorpand of mouwen. Voor introverte types is zowel een Versace als een Katrantzou geen keus. Deze zomer worden zij gelukkig van Katrantzou’s gedessineerde tassen voor Longchamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerder gepubliceerd in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.