Top menu

Viktor & Rolf: duistere romantiek bij maanlicht

Stel je voor: een volle maan, een catwalk als een lang kronkelend pad, een witte achterwand met vreemde silhouetten. Mysterieus.

Voordat de modellen de nieuwe wintermode voor 2012/2013 op de catwalk toonden, ‘schoven’ ze op een lopende band stuk voor stuk voorbij als scherpe schaduwen, een verwijzing naar Viktor & Rolfs fenomenale zwarte collectie Black Hole uit 2001.

De show opende soft. Met soepele pyama-pakken van satijn met joyeuze halsstrikken en rijkelijk poffende mouwen die eindigden in een brede manchet.

Elegant, en bijzonder ook, want het was voor het eerst dat het ontwerpduo zich waagde aan het werken met ‘vloeibare’ stof die was voorzien van subtiele dierenprints. De vrouw als dier dus.

Na de romantische waterval aan satijn volgde een minder zacht beeld. Een zwarte outfit van glimmend lak was voorzien van stroken nertsgarneringen die in de lengte over broekspijpen en mouwen liepen. Het silhouet werd zo verbreed.

Een zwarte doorkijkblouse zorgde voor een Yves Saint Laurent momentje. Kitsch en kermis – franjes, ruches, bloemen, bont, uitsnedes – het kwam allemaal tegelijk terug in surrealistische body conscious avondjurken.

Heftig, in de zin van indrukwekkend, waren volumineuze bontjassen waarin grafische patronen waren geschoren (een hels karwei, gaf Rolf backstage toe, bont gaat alle kanten op). Verrassende beeldhouwwerken waren het resultaat.

Na vorm, keerden Viktor & Rolf weer terug naar een overdaad aan versieringen met een flinke dosis goud. Nerts was ‘gedoseerd’ verwerkt als kerstboomslingers in lange jurken van zwarte voile – een parodie op transparante ‘sexy’ niemendalletjes?

Backstage, na het poseermomentje met Katy Perry in een Viktor & Rolf jas in blauw, met bijpassend blauw kapsel, verklaarden Viktor & Rolf de sfeer van hun collectie: “Romantiek met een donker randje.”

De schoenen? Stiletto’s van glimmend schildpad (pvc), afgetopt met nerts.

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Een reactie op Viktor & Rolf: duistere romantiek bij maanlicht

  1. Nicole 4 maart 2012 om 11:16 #

    Mooi show van Viktor en Rolf, geweldig om jouw visie hierover te lezen. En wauw ik was ook weg van die geschoren bontjas.