Top menu

De collagejurken van Michael van der Ham

Michael van der Ham maakte in 2009 internationaal naam met elegante collagejurken samengesteld uit verschillende patronen, stoffen en kleuren. Björk is een van zijn vaste klanten. Ik sprak de ontwerper vanmiddag in Parijs, tijdens London Show Rooms waar hij samen met andere Britse labels zijn wintercollectie toont.

Ik zag je show via de livestream, het komt goed over op beeld, hou je daar, net als sommige ontwerpers rekening mee?

Nee, bij mijn kleding gaat het om het gevoel dat het uitstraalt, en uiteindelijk om het product, dat moet goed zijn. Hoe het op style.com overkomt, daar hou ik me niet mee bezig.

Kun je iets vertellen over de collectie?

Ik heb voor de winter metallic stoffen gebruikt, en deze applicatietechniek (Michael toont een top met daarop fragmenten van kant gezet op stof, heel mooi, heel couture). Er zitten meer 3D-effecten in, een mouw is dan niet gewoon ingezet, maar er gebeurt wat bij de kop. In avondjurken zitten korsetten, dat had ik nooit eerder gedaan. Er zit breigoed in de collectie; truitjes met inzetten van stof.

Veel prints ook.

Ja die ontwerp ik altijd zelf. Het eerste wat inkopers mij altijd vragen is of ik mijn eigen prints ontwerp. Dat vinden ze belangrijk omdat niemand anders ze dan heeft. Mijn sjaals verkopen trouwens heel goed bij Liberty’s, daar hebben ze een hele afdeling met alleen maar sjaals. Ik heb voor het eerst ook sieraden laten maken, grote goudkleurige armbanden en ringen. Topshop heeft gevraagd of ik een accessoire wil ontwerpen.

Zag ik nou dat je modellen Louboutins droegen?

Ja. Mijn schoenen zijn gemaakt door Louboutin, net als die van Mary Katrantzou. Ja voor niks, nou ja ik lever dan de stof, die is expres anders dan de stof die ik gebruik voor kleding. Van Louboutin mocht ik een model kiezen, en daar zijn 36 paar van gemaakt. Leuk hoor, want schoenen zoeken voor een show is echt vreselijk.

 Waarom doet Louboutin dat?

Voor pers, mensen twitteren zoiets bijvoorbeeld meteen door. De schoenen zijn helaas niet te koop. Jammer want ik weet zeker dat ik ze verkoop.

Je verwerkt ontzetten veel verschillende stoffen in je collectie, erg kostbaar lijkt me om dat allemaal in te kopen.

Ja, als ik bestellingen krijg is het een heel gereken om te kijken hoeveel ik moet bestellen, mijn stoffen zijn ook nog eens heel duur, zo zeventig euro per meter, vandaar dat mijn kleding prijzig is.

Hoe gaat het met de verkoop?

Heel goed. Ik verkoop aan net-a-porter.com, en ik hoorde er dat binnen twee werken al zeventig procent van de collectie weg is! Ze bestellen bij ja. Nieuw verkooppunt is Harvey Nichols. Dat vond ik zo eng…. stel dat het niet zou verkopen… maar ook daar loopt het goed. Liberty’s kocht mij al vanaf het begin in, nu heeft Harrods interesse, dat is lastig, want die zit vlakbij Harvey Nichols. Er zijn verkooppunten in Singapore, Japan en Dubaï. In Chicago verkoop ik bij Ikram. In Amsterdam heeft Van Ravenstein voor de tweede keer ingekocht. Gek genoeg kopen de Fransen niet omdat…

 Omdat het Fransen zijn hahaha.

Best indrukwekkend lijstje…

Ik ben toch al weer een tijdje bezig? Ik heb nu twee mensen fulltime in dienst trouwens, erg fijn. Ik hou me nu alleen bezig met ontwerpen en de showroom.

Ja waarom het goed loopt? Ik ben heel goed en betrouwbaar in afleveren, denk ik.

Doe je hier nog iets leuks ’s avonds?

Nee! Gisteravond heb ik een boterham gegeten en daarna ben ik naar bed gegaan. Niet echt chic. Ik heb trouwens zin om naar Los Angeles te gaan, over twee weken met London Showroom.

Vorige keer vertelde je, dat jullie elkaar altijd helpen enzo, zijn jullie nou echt allemaal vrienden, er zitten toch ook wel stomme ontwerpers bij?

Ja, nee ik zeg niet wie. Maar er zijn veel aardige ontwerpers, Simone (Rocha, dochter van John Rocha) is een vriendin, net als Mary (Katrantzou).

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.