Top menu

Zandra Rhodes zeventig plus en bij de tijd

Tijdens de Parijse modeweek bestaat er naast de officiële showkalender ook nog een uitgebreid off-programma. On/Off vindt tot en met zaterdag plaats in Espace Commines, en wordt gehost door Station Service – het Parijse persagentschap van onder andere Jan Taminiau en Bernhard Willhelm.

De Britse legende Zandra Rhodes (geboren: ergens in de jaren veertig vermeldt haar bio), beet in rue Commines het spits af met een show. Een zeldzaamheid, collecties maakt ze nog steeds. Rhodes houdt zich al een halve eeuw staande in het dolle modewereldje.

En nee, de roze-harige ontwerpster wist niet of ze nóg weer eens een show zou gaan geven, zei ze na afloop. Want een hoop stress had het opgeleverd; de afgelopen dagen had ze amper nog gegeten, vertelde ze backstage aan Suzy Menkes. De beruchte moderedactrice van de International Herald Tribune klaagde dat ook zij door de drukte amper nog een hap door haar keel kreeg. Een paar dagen eerder had ze John de Greef al toevertrouwd dat slapen er ook al bij in schoot – ach arme, ze werkt zich dan ook en slag in de rondte. Tijdens de show zat ik achter haar en zag hoe ze vlak voor en tijdens de show, met de computer op schoot, nog werkte aan de pagina van de krant van vanochtend. Tijd om de eerste Rhodes’ outfits te bekijken had ze dus niet. Nu zal ze die ongetwijfeld al wel eens ergens gezien hebben; misschien zelfs veertig (!) jaar geleden, want zo oud waren sommige stukken.

Rhodes toonde in chronologische volgorde 24 ontwerpen. De oudste van de jurkenparade (op een enkele broek na) dateerde uit 1969, en was meteen de opmaat voor wat zou volgen, stuk voor stuk vrolijke ontwerpen gemaakt van de aller feestelijkste stoffen.

Overeind gebleven door de jaren heen, waren alle feeërieke, fladderende chiffon jurken met dessins geïnspireerd op kindertekeningen en etnische motieven, haar handelskenmerk, net als haar “butterfly” ontwerpen, in de seventies absolute must-haves. De Rhodes stijl, zeg maar neo-hippie deluxe, is actueler dan ooit.

Ook Rhodes sluike flapperdresses, onder andere een zalmkleurige met geslashte rok uit 1984 – tellen deze zomer opeens weer helemaal mee.

Wel gedateerd was een gouden outfit met geplisseerde rozetten op de schouders en een geplisseerde lange wijde rok. Denk aan het soort waarmee Fong Leng eind jaren zeventig furore maakte. (In een ver verleden, zo’n 35 jaar terug, werden de ontwerpen van Zandra Rhodes verkocht in de toen superhippe boetiek van Fong-Leng in Amsterdam. Fong verkocht naast haar eigen flamboyante creaties vooral ontwerpen van Britten zoals Ossie Clark en Bill Gibb).

Slechts de laatste drie ontwerpen die Rhodes gisteravond liet zien waren recent, en eigenlijk ook het minst geslaagd. Zo was een klein kort strak cocktailjurkje te gewoontjes voor een Rhodes. De show eindigde met een broekpak met een knettergekke satijnen jas met afgeronde voorpanden waarvan de zomen waren opgevuld als een worst. Lady Gaga kan zich er zo in vertonen.

Patti Wilson zat front row bij Rhodes, het moet wel erg raar lopen als de beroemde stylist niet aan de slag gaat met de fantasievolle ontwerpen. Uitgesproken kleren, die willen we zien in deze sombere tijden.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.